Biobanka pred stečajem: Kaj bo z vzorci tkiv, kaj ima s tem Gordana Živčec Kalan?

Ena največjih domačih zasebnih ustanov za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi je pred propadom. Zakaj bo najkrajšo potegnilo več tisoč strank, ki so ji hrambo vzorcev plačale za več desetletij vnaprej?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biobanke, ki je bila na našem trgu prisotna več kot 16 let, ni več. Njen posel in zaposlene je prevzelo podjetje v lasti Gordane Živčec Kalan, nekdanje predsednice Zdravniške zbornice Slovenije.
Andrej Petelinšek

Biobanka, ena največjih domačih zasebnih ustanov za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi, ki je imela več kot pet tisoč strank, je pred stečajem.

Že več kot štiri mesece ima blokirane račune. Letos spomladi se je po posredovanju sodišča s položaja umaknil dolgoletni direktor Marko Strbad. Od takrat je podjetje brez vodstva, sodišče pa je že začelo njegov izbris iz poslovnega registra. Lastnik prostorov v Trzinu, kjer je delovala Biobanka, je namreč obvestil sodišče, da ta tam več ne posluje.

Tudi telefonska številka Biobanke ne deluje več. Že pred nekaj meseci se je na njeni spletni strani znašlo obvestilo, da "smo primorani zaustaviti sprejemanje novih vzorcev". Za to naj bi se odločili zaradi "modernizacije laboratorija, postopkov ter poslovnih sprememb". Nove stranke od takrat preusmerjajo drugam.

Medtem so shranjeni vzorci krvi in tkiv, bilo naj bi jih okoli štiri tisoč, že dobili novega skrbnika. Prevzelo jih je podjetje GaiaCell, ki je zraslo na pogorišču Biobanke. V začetku letošnjega leta ga je ustanovila Gordana Živčec Kalan, nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Obiskovalce spletne strani Biobanke od aprila letos pričaka zgornje obvestilo.
Posnetek zaslona

"Vzorci Biobanke so varni. Nahajajo se v naših prostorih. Ko bomo v pogovorih z uradom informacijskega pooblaščenca našli pravno rešitev za to, da nagovorimo lastnike vzorcev, jim bomo ponudili nadaljnje shranjevanje. Vsak se bo nato sam odločil, kaj bo naredil," je zatrdila včeraj.

Kaj je v ozadju propada Biobanke? Kako in kdaj se je v tej zgodbi znašla Gordana Živčec Kalan? In zakaj bodo najkrajšo potegnile stranke Biobanke, ki so hrambo vzorcev plačale za več desetletij vnaprej?

V tajnosti prešla v roke partnerice srbske premierke

Biobanka je bila ustanovljena leta 2008. Hitro je postala eden največjih ponudnikov hrambe popkovnične krvi v državi, a je zašla v finančne težave. Leta 2014 jo je rešila švicarska družba Medical Biobank Swiss Institute (MBSI) iz Berna, ki naj bi zagotovila svež kapital. Ta je prevzela tudi sestrsko podjetje Educell, ki se ukvarja z biotehnologijo.

Toda za švicarsko družbo so se v resnici skrivali državljani Slovenije. Njena solastnika sta bila namreč ustanovitelj Biobanke Miomir Knežević, ki je bil pred tem zaposlen v Zavodu za transfuzijsko medicino (ZTM), in Sonja Ana Viršek iz podjetja Medinova, ki je za isti ZTM v zadnjih 15 letih opravilo za skoraj 20 milijonov evrov poslov.

V lastništvu srbskega podjetja, ki je končni lastnik Biobanke, najdemo brata nekdanjega črnogorskega premierja, v nadzornem svetu pa zasebno partnerico sedanje predsednice srbske vlade.
Posnetek zaslona

Nato je Biobanka leta 2021 v tajnosti dobila novega lastnika. Končala je v rokah srbskega podjetja Vincula Biotech Group. Tega lastniško obvladuje podjetje s Cipra, med njegovimi solastniki pa je tudi brat nekdanjega črnogorskega premierja Dritana Abazovića. V nadzornem svetu srbskega podjetja, ki je prevzelo slovensko Biobanko, še vedno sedi Milica Đurđić, zasebna partnerica predsednice srbske vlade Ane Brnabić.

Kmalu zatem je srbski lastnik Biobanke sredi Beograda odprl zasebno bolnišnico, vredno sedem milijonov evrov. Toda že lani jeseni jo je zaradi visokih neporavnanih dolgov moral zapreti. Za podjetjem Vincula Biotech Group so hitro izginile vse sledi, v prostorih bolnišnice pa se je odprla nova bolnica, v kateri delajo večinoma isti zaposleni.

Živčec Kalan: Z Biobanko nimam nič. Mar res ne?

Podobno se je zdaj v Sloveniji zgodilo z Biobanko. Lani jeseni, kmalu po začetku finančnih težav v Srbiji, so se začele blokade računov Biobanke. Njeni prihodki so strmoglavili, podjetje pa je lani ustvarilo skoraj 200 tisoč evrov izgube. "Glavne težave so se pokazale zaradi nezmožnosti končnega lastnika, da zagotovi obratna sredstva," nam je včeraj potrdil Knežević.

Iz Biobanke so se na pomoč obrnili na Gordano Živčec Kalan, nekdanjo predsednico zdravniške zbornice, ki je bila leta 2014 kot direktorica Zdravstvenega doma Izola obsojena na pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Razlog: zloraba položaja pri financiranju družbe Mabra Inženiring, ki je na severu Ljubljane gradila sosesko Dunajski kristali. Danes je Živčec Kalan solastnica zasebne klinike, ki jo je ustanovil Ivan Simič, nekdanji direktor finančne uprave (Furs) v času tretje Janševe vlade. Prostori te klinike so v Dunajskih kristalih.

Pred nekaj tedni so v kliniki Crystal, ki jo obvladuje Ivan Simič, najavili sodelovanje s podjetjem GaiaCell, ki je v lasti Gordane Živčec Kalan.
Instagram

Po naših podatkih je Gordana Živčec Kalan prek enega od svojih podjetij v začetku leta Biobanki odobrila 1,7 milijona evrov visoko posojilo. V zavarovanje pa je dobila opremo, med drugim hladilnike za shranjevanje vzorcev. "Ker posojila niso odplačevali, je moje podjetje GaiaCell kupilo zastavljeno opremo," je dejala Živčec Kalan. Pri tem je poudarila, da GaiaCell ni pravni naslednik Biobanke ali njenega sestrskega podjetja Educell.

Kaj bo z matičnimi celicami in vzorci krvi

Toda več dejstev kaže, da je Živčec Kalan dejansko prevzela dejavnost Biobanke. Njeno podjetje GaiaCell tako deluje v istih prostorih, obenem pa je zaposlilo tudi nekdanje uslužbence Biobanke. Od aprila letos je tam tudi Miomir Knežević, nekdanji ustanovitelj in strokovni direktor Biobanke, ki je delal tudi za njeno sestrsko podjetje Educell.

Knežević se je mesec dni pozneje mudil na konferenci v Zagrebu, kjer so ga predstavili kot direktorja "podjetja Educell, zdaj bolj znanega kot GaiaCell". Slednje se v javnosti predstavlja kot vodilno podjetje na področju proizvodnje matičnih celic. Na omenjenem področju je delovalo podjetje Educell. Ko smo včeraj skušali priklicati to podjetje, se je na njegovo telefonsko številko oglasila zaposlena v podjetju GaiaCell.

Skupaj z opremo pa je ekipa Živčec Kalan prišla tudi do vzorcev krvi in tkiv. "O vsem sta bila obveščena javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, ki je bila na ogledu in ugotovila, da so vzorci skrbno shranjeni," je povedala Živčec Kalan. Dodala je, da so sami posledično prevzeli stroške shranjevanja. Ko bodo rešili vprašanje varovanja osebnih podatkov in ugotovili, ali se smejo obrniti na nekdanje stranke Biobanke, jih bodo tudi nagovorili. "Do takrat lahko lastniki vzorcev vselej dostopajo do njih," je dodala.

Miomir Knežević, prej eden od vodilnih v podjetjih Biobanka in Educell, zdaj dela za podjetje GaiaCell.
Sartorius Croatia

Toda prevzem dejavnosti Biobanke in njihovih vzorcev ni samo breme, kot je mogoče razumeti Gordano Živčec Kalan, ampak tudi velika poslovna priložnost. Vsi, ki so zaupali vzorce Biobanki, so namreč za to plačali več tisoč evrov. Po trenutnem ceniku stane shranjevanje za dobo 20 let nekaj manj kot dva tisoč evrov. Kot gre razumeti Gordano Živčec Kalan, je ta denar zdaj zanje zelo verjetno nepovratno izgubljen. Edina možnost je, da ga od propadle Biobanke izterjajo po sodni poti.

Če bodo stranke želeli ohraniti vzorce popkovnične krvi ali tkiv, ki so jih zaupale Biobanki, bodo tako morale v kratkem skleniti nov dogovor s podjetjem GaiaCell ali katerim od drugih ponudnikov hrambe na trgu - in za to ponovno plačati. Ali bodo v nasprotnem primeru uničeni, bomo preverili danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta