Boj pred evropskimi volitvami se začenja na odprti sceni: Večerovo prvo soočenje v Mežici, kdo se bo soočil?

(dr)
15.05.2024 12:50

Jutri ob 18. uri bomo v Narodnem domu v Mežici, na lani močno poplavno prizadetem območju na Koroškem, soočili kandidatko in šest kandidatov, ki želijo poslanski sedež v Evropskem parlamentu. Kdo so?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo bo zastopal Slovenijo v evropskem paramentu?  
Ronald Wittek

Medijska hiša Večer javnost informira, obvešča, analizira in postavlja v kontekst števile vsebine, povezane z bližnjimi volitvami v Evropski parlament, ki bodo v nedeljo, 9. junija. Slovenijo bo tokrat prvič v evroparlamentu v Strasbourgu zastopalo devet poslancev, kar pomeni, da naši državi pripada eno poslansko mesto več kot doslej, kar daje ob številih evropskih in svetovnih izzivih tem volitvam še večjo težo.

Narodni dom v Mežici
Tomaž Ranc

Zanimanje za zastopanje slovenskih interesov v 720 članskem parlamentu (doslej je bilo poslancev 705) je seveda tudi v slovenski politiki veliko, gre namreč za pomembno soodločevalsko evropsko funkcijo, ki pa je tudi prestižna. Kakšna stališča bi v Bruslju in Strasbourgu zastopali kot evrosposlanci iz Slovenije, bomo iz prve roke izvedeli na našem prvem soočenju kandidatke in kandidatov, ki bo jutri ob 18. uri v Narodnem domu v Mežici.

Soočili se bodo nekdanji minister za naravne vire in prostor ter aktualni poslanec državnega zbora Uroš Brežan (Gibanje Svoboda), nekdanji poslanec, mariborski župan, državni sekretar in državni svetnik Franc Kangler (SDS), nekdanji poslanec in aktualni državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež (SD), nekdanja vodja kabineta ministra za socialne zadeve, izkušnje pa ima tudi iz bruseljske administracije Mojca Erjavec (NSi), antropolog Klemen Belhar, sicer podpredsednik Vesne, zelene stranke, Marko Balažic, predsednik Slovenske ljudske stranke in politični analitik ter Luka Omladič (Levica), državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe.

Soočenje bo vodil Večerov novinar in urednik Tomaž Ranc, ogledate si ga lahko v živo, seveda pa bomo o njem tudi podrobneje poročali na naših medijskih kanalih, na spletu, v tisku, na družbenih omrežjih, kasneje pa bo na voljo tudi na kanalu YouTube. Dobrodošli!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta