BSH Nazarje: "V agilnem razvojnem centru smo povezali vse ljudi, ki so vpeti v razvoj novih izdelkov. Tudi direktor razvoja ne sedi v svoji pisarni, ampak tukaj"

Rozmari Petek
11.11.2021 19:40

Leto dni že razvojniki v BSH delajo v novem razvojnem centru, vrednem 4,5 milijona evrov, slavnostno so ga ob prisotnosti premierja Janeza Janše odprli šele danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V agilnem centru trenutno največ časa vlagajo v razvoj novega inovativnega izdelka Cook it.

Andrej Petelinšek

Korona ima tu in tam tudi pozitivne strani. Ker so ljudje bolj ostajali doma, so kupovali več izdelkov za domačo uporabo, med njimi tudi male gospodinjske aparate, in tako nazarskemu podjetju BSH lani promet dvignili za 50 odstotkov, letos pa za okoli 30 odstotkov. Obenem so v podjetju lahko mirno dokončali eno svojih večjih razvojnih naložb - skupni razvojni center, vreden več kot 4,5 milijona evrov, ki meri 2600 kvadratnih metrov. Zgradili so ga nad proizvodno halo, v njem pa že približno leto dni dela okoli 140 razvojnikov. "V agilnem razvojnem centru smo povezali vse ljudi, ki so vpeti v razvoj novih izdelkov. Tudi direktor razvoja ne sedi v svoji pisarni, ampak tukaj," opisuje direktor BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup. "Ljudje se po nekem obdobju tudi presedejo, da sedijo bližje tistim, s katerim rešujejo trenutni problem. Tako smo ustvarili ustvarjalno okolje, kjer se zaposleni dobro počutijo in so produktivni pri ustvarjanju novih izdelkov."

Okoli 100 milijonov evrov za trženje in razvoj

Novi skupni razvojni center, katerega središče je tudi testna kuhinja, so sprva nameravali odpreti lani ob 50-letnici tovarne v Nazarjah, a razmere tega niso dovoljevale, pravi Gorjup. Tudi sedaj so otvoritev izpeljali v izredno zaostrenih razmerah, trak pa jim je pomagal prerezati predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je dejal, da je zadovoljen, koliko so v zadnjih 13 letih, odkar se je ob obisku vlade mudil v tem podjetju, naredili. Predvsem je pohvalil, da v tem podjetju ne kopirajo drugih, temveč iščejo lastne ideje. "Ne ubirate le shojenih poti," je poudaril. To dokazujejo številne nagrade za inovativnost, lani pa so se okitili še z nazivom tovarna leta.

Boštjan Gorjup, direktor BSH Hišni aparati: "Letno investiramo približno dvajset milijonov evrov za nove izdelke, za razvoj damo okoli deset milijonov evrov."

Andrej Petelinšek

V agilnem centru, kot so ga z namenom, da izpostavijo "agilnost kot metodo, ki onemogoča ozkogledno razmišljanje v okviru svojih oddelkov", poimenovali, trenutno največ časa vlagajo v razvoj novega inovativnega izdelka, poimenovanega cook it (v prevodu skuhaj si). "Tukaj sicer že 50 let uspešno ustvarjamo male gospodinjske aparate za pripravo hrane, v zadnjem času se osredotočamo na cook it oziroma pametni kuhinjski lonec, ki je naložen s približno tisoč recepti in vodi vsakega, ki se sicer morda boji kuhinje, da ustvari lepo pojedino. V tej luči je bil ta projekt predstavljen pred dobrim letom na sejmu v Berlinu in je ena izmed največjih investicij po obsegu denarja in časa, ki smo ga vanj vložili. Je ponos celotnega koncerna," je poudaril Gorjup. Za lansiranje izdelka bo v prihodnjih letih treba vložiti okoli 100 milijonov evrov za trženje in razvoj, dodaja. "Prodaja se po posameznih državah. Za vsako držav, ki ima svoje specifične recepte, moramo lokalne kuharske navade prilagoditi programu. Delamo postopoma, kolikor uspemo. Sedaj ga prodajamo v treh evropskih državah, širili se bomo tudi na Kitajsko. Bo pa končna prodajna številka odvisna od tega, koliko bodo trgovine v prihodnosti odprte, da bomo lahko aktivno promovirali ta izdelek. Ta se ne prodaja sam s police. V prihodnosti tako pričakujemo bistveno rast. Za zdaj smo zelo uspešno startali in odpravili porodne težave, ki se pri startu tudi kdaj zgodijo."

Cook it, ki hrano seseklja in tudi skuha, bodo nadgradili

Čeprav je bila otvoritev ob prisotnosti premierja, za ravno odprti razvojni oddelek od države niso dobili subvencij. Jih pa bodo za prihodnji projekt, za katerega je Gorjup septembra z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom že podpisal pogodbo o dodelitvi subvencije, vredne 7,7 milijona evrov. Z njo bo država podprla skoraj 40-milijonsko naložbo v nakup novih strojev in opreme družbe, s katero bo ta v naslednjih treh letih na trg lansirala deset novih aparatov. Ti bodo povezljivi z drugimi aparati tega podjetja, ki sodijo v višji cenovni razred. Ker prihodnost je zelo drzna. Njihov lonec Cook it, ki hrano seseklja in podobno ter jo na koncu tudi skuha, bodo nadgradili. "Gre za prvi primer povezljivega aparata z okoljem, saj komunicira tudi s hladilnikom, ki ima vgrajeno kamero. Tako veste, kaj morate kupiti, če hočete jed pripraviti," je ob podpisu pogodbe dejal direktor. "Koncernu Bosch, ki je v Sloveniji prisoten tudi v Škofji Loki, podpora države pomeni zelo veliko. Nas to še opogumlja, da v Sloveniji nadaljujemo uspešno z investiranjem v izdelke in razvoj," je takrat še poudaril Gorjup. Novih delovnih mest - skupaj 62 - sicer ne bo zelo veliko, sploh ob podatku, da BSH v Nazarjah že sedaj zaposluje skoraj dva tisoč ljudi, s katerimi bodo letos ustvarili okoli pol milijarde evrov prihodkov. Vendar pa bodo to predvsem visokokvalificirana delovna mesta, poudarja direktor.

Kot še dodaja Gorjup, so v zadnjih desetih letih za razvoj in investicije namenili približno 300 milijonov evrov. "Takšen tempo nameravamo držati tudi naprej. Letno investiramo približno dvajset milijonov evrov za nove izdelke, za razvoj damo okoli deset milijonov evrov. Dokazujemo, da smo zelo trmasti in znamo vedno najti rešitve. Če pa nam država stopi naproti z ustrezno infrastrukturo, s sodobnim šolskim sistemom, s subvencijami, so lahko uspehi v prihodnosti še večji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta