Covid krediti: Največ povpraševanja po garancijah za zavarovanje kreditov in mikro kreditih do 25 tisoč evrov

Srečko Klapš Srečko Klapš
23.10.2020 06:59

Letos je Slovenski podjetniški sklad pomagal že 6800 podjetjem, medtem ko se je ta številka v običajnih razmerah vrtela okoli 2000 podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek v pogovoru z lastnikoma družinskega podjetja Ordjarna Imenšek, Boštjanom in Matejem Imenškom, o učinkih državnih pomoči podjetjem. 
Andrej Petelinšek

Slovenski podjetniški sklad (SPS), ki ga vodi Maja Tomanič Vidovič, in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta predstavila aktualne številke pomoči podjetjem v času koronavirusa. Počivalšek je ob tem povedal, da so zaradi posledic covida-19 zvišali znesek, ki ga podjetniški sklad letno razdeljuje podjetjem, in sicer s 120 milijonov na okoli 180 milijonov evrov, od tega 52 milijonov namenjajo za okrevanje po epidemiji.

Lani pomagali 2000 podjetjem, letos je bilo teh že 6800

"Letos je Slovenski podjetniški sklad pomagal že 6800 podjetjem, medtem ko se je ta številka v običajnih razmerah vrtela okoli 2000 podjetij. Želeli bi si, da je to rezultat povečane podjetniške dejavnosti, žal pa na večje zanimanje vplivajo tudi posledice covida-19 na gospodarstvo. Absolutno bo država pomagala podjetjem pri obnovi po šoku, ki smo ga doživeli letos, zavedamo pa se, da ne bomo mogli nasloviti čisto vseh," je še dejal Počivalšek.

Vlada se je po njegovih besedah ažurno odzivala in sprejemala ukrepe, s katerimi je najprej ohranjala delovna mesta, zagotavljala likvidnost podjetij in se osredotočala na težave prizadetih panog. S petim protikoronskim paketom so želeli dokončno zagnati gospodarstvo, zato Počivalšek upa, da ob drugem valu epidemije ne bi bilo potrebno vnovično popolno zapiranje. Čeprav se to v rdečih conah že dogaja in na ta vprašanja bodo morali najti odgovore v šestem protikoronskem paketu, predvsem o vzvodih pomoči za gostinstvo, frizerske in kozmetične salone, fitnes centre in zaprte športne objekte.

Covid krediti za turizem in gostinstvo 333 podjetjem

Maja Tomanič Vidovič pa ugotavlja, da se aktivnosti podjetij niso ustavila, saj se ta po svojih močeh prilagajajo novim razmeram. "Potrebujejo pa bistveno več finančne pomoči, kar se kaže v trikrat večjem povpraševanju po ugodnih posojilih. Temu primerno smo svoje finančne produkte prilagodili novim razmeram, več kot 4500 podjetij pa že koristi covid ukrepe," pravi Tomanič Vidovičeva in dodaja, da je največ povpraševanja po garancijah za zavarovanje kreditov; s tem so tudi v sodelovanju z bankami pomagali že več kot 700 podjetjem. Do 1,25 milijona evrov kredita s subvencijo obrestne mere so lahko dobila posamezna podjetja, skupaj 80 milijonov, razpis pa so zaprli že septembra.

"Oblikovali smo tudi covid kredite za turizem in gostinstvo, in sicer od pet tisoč do 50 tisoč evrov, skupaj 25 milijonov evrov, ki jih že uporablja 333 podjetij," je povedala Vidovič Tomaničeva in dodala, da bodo oba ukrepa razpisali tudi v letu 2021.

V likvidnostno zahtevnem letu je za mikro kredite, ki ne zahtevajo posebnih pogojev za mala in mikro podjetja za kredite do 25 tisoč evrov, zaprosilo že štiristo podjetij, skupno pa so razdelili nad deset milijonov evrov. Pred kratkim smo tudi s pomočjo evropskih sredstev ponovili razpis, tako da bo letos na voljo še 10,8 milijona evrov, dobrih 40 milijonov pa še v letu 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta