Dan za čistko v vrhu policije: Namesto Lindava prihaja Jušić, minister Poklukar zamenjal tudi direktorje direktoratov

Matej Grošelj Matej Grošelj
23.02.2023 08:57

Notranji minister Boštjan Poklukar je na seji vlade z enim zamahom zamenjal Boštjana Lindava, Slavka Koroša, Natašo Potočnik, Aleša Jermana in Gregorja Novaka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Senad Jušić prevzema najvišji položaj v policiji. 
GPU

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je dva dni po imenovanju v državnem zboru na ravni vlade dosegel zamenjavo Boštjana Lindava s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Poteza je pričakovana, saj so se v političnih vrstah že dlje časa pojavljala namigovanja, da se Lindavu trese stolček. Vlada pod vodstvom Roberta Goloba ga je na položaj postavila 1. junija lani in mu decembra podaljšala mandat z omejenimi pooblastili. Lindav je veljal za izbor nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki se je decembra po sporu s premierjem umaknila s položaja in odšla v urad predsednice republike Nataše Pirc Musar za svetovalko za človekovo varnost in pravice.

Razhod v nekaj minutah

Minister Poklukar je odločitev o zamenjavi v vrhu policije Lindavu sporočil na jutranjem sestanku, ki je trajal vsega nekaj minut. Naši viri pravijo, da sta se Poklukar in Lindav razšla v korektnem duhu. Poklukar je na današnji seji vlade predstavil svojo najožjo ekipo, jutri pa bo sledila primopredaja med Lindavom in njegovim naslednikom. Najvišji položaj v policiji začasno prevzema višji policijski svetnik Senad Jušić, ki je od junija 2015 zaposlen na generalni policijski upravi. Nekoč je bil pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper, kjer je opravljal tudi naloge inšpektorja v sektorju uniformirane policije. Naši viri blizu policije pravijo, da Jušić zelo dobro pozna ustroj policije, vendar izvršilnih funkcij doslej še ni zasedal. V zadnjem obdobju je deloval kot nadzornik za obračunavanje ur v službi generalnega direktorja policije. Slišati je, da je svoje delo kot zanesljiv funkcionar vedno opravljal profesionalno. Kot zanimivost dodajmo, da ima brata dvojčka Sejada Jušića, ki prav tako prihaja iz policijskih vrst. Trenutno opravlja naloge načelnika novogoriške policijske postaje. 

Boštjan Lindav je naloge vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije prevzel 1. junija lani. 
Robert Balen

Po neuradnih informacijah v zadnjih dneh je za vodilni položaj v policiji sicer najvišje kotiral direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič, ki naj bi bil udarni favorit Gibanja Svoboda, od koder prihaja tudi minister Poklukar. Ko smo Muženiča včeraj vprašali, ali bi se prijavil na razpis za novega generalnega direktorja policije, zadeve ni želel komentirati. Spomnimo, da je med osrednjimi točkami programa novega notranjega ministra izvedba dokončne depolitizacije policije iz časov tretje vlade pod taktirko Janeza Janše. Nekdanji ministrici Bobnar je politični vrh očital, da omenjenih procesov ni izvedla v zadostni meri. Iz krogov blizu nekdanje ministrice pravijo, da karierna policistka Tatjana Bobnar na političnem položaju nikoli ni odvrgla policijske uniforme.

(KOMENTAR) Uslužne čistke

Zamenjave tudi na drugih področjih

Poleg zamenjave generalnega direktorja policije je Poklukar poskrbel tudi za rošade na položajih direktorjev direktoratov. Minister je včeraj o zamenjavi obvestil vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Slavka Koroša, ki se je ob koncu lanskega leta v imenu policije opravičil državljanom za nepravilnosti varuhov reda in miru med protesti v času Janševe vlade. Koroš je diplomirani pravnik, v policijskih vrstah pa je bil v 37 letih kariere na različnih položajih. Med drugim je bil več kot desetletje pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije. Razrešen je bil ob nastopu Janševe vlade. 

Notranji minister Boštjan Poklukar na današnji seji vlade predstavlja svojo najožjo ekipo. 
Žiga Živulović Jr.

Sestanek med Poklukarjem in Korošem je po naših informacijah trajal vsega minuto, minister pa razrešenemu funkcionarju ni pojasnil argumentov za odstavitev. Koroša naj bi to presenetilo, saj je za svoje delo prejemal številne pohvale tako iz policijskih kot akademskih vrst. Z dosedanjega položaja se poslavlja z mirno vestjo, kariero pa bo nadaljeval v vodstvu kriminalistične policije. Koroša bo zamenjal nekdanji komandir policijske postaje na Jesenicah Gregor Hudrič

Poleg Koroša je Poklukar dosegel tudi zamenjavo vršilke dolžnosti generalnega direktorja direktorata za migracije Nataše Potočnik in vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za upravne notranje zadeve Aleša Jermana. Natašo Potočnik bo zamenjal nekdanji svetovalec na slovenskem stalnem predstavništvu pri Evropski uniji  Matej Torkar, Aleša Jermana pa ekonomistka Urša Židan. V kabinetu ministra Poklukarja bosta sedeli državni sekretarki Tina Heferle in (nova) Helga Dobrin. Heferle je pravnica in nekdanja poslanka LMŠ, Dobrin pa višja državna tožilka v Kranju. Na položaju vršilca dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva za notranje zadeve bo Gregorja Novaka zamenjal Erik Pagon. Poklukar je ob robu predstavitve svoje najožje ekipe napovedal, da zamenjave s tem niso končane. "Vlada je zavezana k izpolnitvi svojih političnih ciljev. Ne vidim razloga, zakaj ne bi naredili domače naloge," je dejal Boštjan Poklukar. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta