Dari Južna: Delnice Petrola bomo še (do)kupovali

Damijan Toplak Damijan Toplak
28.09.2020 06:15

Prvi mož Perspektive pravi, da so Petrolove delnice podcenjene, in dodaja, da so jih (do)kupovali na podlagi bilančnih podatkov in ne določenih informacij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pretekli četrtek in petek je delnica Petrola ob skupno skoraj enem milijonu evrov prometa pridobila sedem odstotkov vrednosti in je zdaj pri 321 evrih celotna družba vredna 670 milijonov evrov.
Marko Vanovsek

V zadnjih dneh so na Ljubljanski borzi največ pozornosti pritegnile delnice slovenskega naftnega trgovca, družbe Petrol. Razlog je preprost: slovenska vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da s 1. oktobrom ne bo več regulirala cen naftnih derivatov, ne le ob avtocestah, ampak tudi drugod. Tako se je Slovenija kot zadnja članica EU odločila za takšno potezo, za kar se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavzemal vse od leta 2014, ko je zasedel to funkcijo. Ker je pričakovati, da bodo večji naftni trgovci pri nas (Petrol, OMV, Mol) svoje marže postopoma z osmih odstotkov povečali proti 20 odstotkom, bo tudi Petrolu letno pod črto ostalo kar nekaj milijonov evrov več dobička. Že pretekli četrtek in petek je delnica Petrola ob skupno skoraj enem milijonu evrov prometa pridobila sedem odstotkov vrednosti in je zdaj pri 321 evrih celotna družba vredna 670 milijonov evrov.

Madžarski Mol naj bi prek fiduciarnih računov češke ČSOB in madžarske OTP banke neuradno imel slabih 20 odstotkov delnic Petrola, a ta domneva ni dobila nikoli uradne potrditve. Približno tretjino delnic imajo še s slovensko državo povezane družbe. Letos je delnice (do)kupoval še okoljski minister Andrej Vizjak, lastništvo v Petrolu pa je prek svojih družb (Vizija Holding (Ena), Perspektiva FT, CGP in VGP Novo mesto) v letu dni z 9,35 odstotka na 9,43 povečal tudi Dari Južna. Ta je na naša vprašanja o naložbi v Petrolu pisno odgovoril: "Družbe skupine Perspektiva so delničarke Petrola že 15 let. Smo dolgoročni delničarji ter imamo ves čas več kot 195 tisoč delnic Petrola, zato imamo interes, da se s sredstvi družbe gospodari preudarno, da se smotrno in dobičkonosno investira, pazi na stroške in druge odhodke, da družba posluje učinkovito in dobičkonosno v zadovoljstvo vseh deležnikov. V času našega lastništva se je cena delnice, glede na poslovanje družbe, gibala med 155 in 980 evri. Prepričani smo, da so delnice Petrola dobra dolgoročna naložba. Skupina ima potencial za rast in razvoj, saj ima veliko prostora za izboljšanje poslovanja."

V Perspektivi z Darijem Južno na čelu so pomembni delničarji Petrola že 15 let.
Robert Balen

Južna nadaljuje, da je delnica Petrola po njegovem mnenju že dalj časa podcenjena, saj je preteklo leto končala pri 375 evrih, v času koronakrize pa je njena vrednost padla pod 300 evrov, torej na raven iz leta 2005. "Ker nam finančne zmožnosti dopuščajo, smo se odločili za dodaten nakup delnic. Nakupe delnic Petrola bomo nadaljevali odvisno od prostega denarnega toka naše skupine in cene delnic na trgu. V skupini Perspektiva se že nekaj let ne ukvarjamo z borznim posredništvom, nikomur ničesar ne svetujemo, sploh pa ne nakupov ali prodaj delnic. Nikoli ne kupujemo delnic na podlagi informacij, pač pa izključno na podlagi bilančnih podatkov in na podlagi lastnih analiz in prepričanj. Delnic Petrola nikoli nismo nameravali prodati niti se z nikomer nismo dogovarjali o prodaji. Delnic ne nameravamo prodajati, sploh ne sedaj, ko je naša skupina razdolžena. Ostajamo dolgoročni delničarji Petrola z vsemi našimi delnicami," odgovarja predstavnik Perspektive. Ni pa Južna odgovoril na naše vprašanje, ali je morda delnice Petrola, resda malenkostno, dokupoval na podlagi informacij o sprostitvi trga cen naftnih derivatov in dolgoletnega prijateljstva z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta