Delavci v trgovini napovedujejo stavko: "Samo še bič jim manjka do suženjstva!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
22.09.2022 14:16

Če do srede decembra ne bo dosežen dogovor o boljših pogojih dela, v Sindikatu delavcev trgovine delodajalcem napovedujejo vroč veseli december.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci v trgovini so močno preobremenjeni.
Igor Napast

Slabi delovni pogoji, nizko plačilo, pomanjkanje delavcev in posledično izčrpanost in izgorelost ter neprimeren odnos nadrejenih do zaposlenih, so tako pereč problem, da so v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije v drugi polovici decembra napovedali možnost stavke. Izvedli jo bodo, če v pogajanjih o novi kolektivni pogodbi, ki so se ravnokar začela, do srede decembra, z delodajalci ne bodo dosegli dogovora o izpolnitvi njihovih zahtev.

Ladislav Rožič
Robert Balen

V sindikatu zahtevajo, naj trgovkam in trgovcem delodajalci izplačujejo polno minimalno plačo brez doplačila, nadomestilo za prehrano naj se uskladi z vrednostjo določeno z vladno uredbo in znaša 7,96 evra. Prav tako naj izplačujejo celotne potne stroške, ne le 70 odstotkov vrednosti vozovnice javnega prevoza, regres za letni dopust naj dobijo izplačan v celoti in ne več del v bonih, delavcev se prav tako naj ne premešča in primerno naj se uredi delovni čas, je zahteve nanizal generalni sekretar sindikata Ladislav Rožič.

V podporo zahtevam so delavke in delavci po različnih trgovinskih družbah s peticijo "Dovolj je!" doslej zbrali čez 6000 podpisov. Sindikat namerava tudi ustanoviti Agencijo za prezaposlovanje delavcev, s pomočjo katere bodo slabo plačanim delavcem pomagali najti boljše delovno mesto. Trenutno, tako Rožič, je na voljo 500 bolje plačanih delovnih mest.

Trgovke in trgovci iz Mercatorja, Lesnine, Ikee, Merkurja in Tuša, prisotni na novinarski konferenci, so govorili o tako slabem plačilu, da morajo zaposleni, da lahko njihove družine preživijo, hoditi po pomoč na Karitas in Rdeči križ. Neustreznem odnosu nadrejenih, premeščanjih v druge trgovine, inovativnem delovnem času in preobremenitvah zaradi velikega števila odhodov. "Se mi zdi, da več kot daš, slabše je. Ne morem biti hkrati na sadju in zelenjavi, peči kruh, postreči salamo in še delati na blagajni. A njih to ne zanima, oni imajo svoj sistem, njih zanima samo promet," je v pogovoru z enim od sodelavcev Cedre, Centra za družbeno raziskovanje, povedala trgovka Ana. Na novinarski prisotna Marija Preželj iz Lesnine pa je govorila o diskriminaciji, mobingu in šikaniranju ter poudarila, da so se organizirali, ker si ne želijo priti v dobo suženjstvu. "A jim do tega manjka samo še bič," je opisala ravnanje delodajalcev.

Rožič je poudaril, da bodo stavko izvedli le tam, kjer trgovinske družbe ne bodo pristale na izboljšanje delovnih pogojev. In pri tem navedel Spar, Bigbang in Petrol kot primere trgovinskih družb, kjer se že zavedajo, da je treba delavcem ponuditi boljše pogoje, sicer bodo odšli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta