Fafangel drugič izstopa iz strokovne skupine: "Jaz se boga ne želim igrati." Poklukar je našel zamenjavo

M.R., A.L., STA
20.04.2021 09:06
Na Twitterju je zaokrožila izstopna izjava Maria Fafangla iz strokovne skupine ministrstva za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. 
STA

V njej je predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel ministru za zdravje Janezu Poklukarju sporočil, da je njegovo vabilo za sodelovanje v skupini sprejel v prepričanju, da bo delo v skupini drugačno. "Drugače je res, slabše je," je zapisal Fafangel, ki je bil član strokovne skupine, že ko je bil minister za zdravje Tomaž Gantar, a je iz skupine v začetku decembra izstopil, nato pa se ji je pozneje spet pridružil. 

Poudarja, da v skupini zastopa glas epidemiološkega kolegija, a je njegov glas v skupini v manjšini in da so sprejete odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe NIJZ. Takšne odločitve pa epidemiologe spravljajo v stisko in zato ne želi več sodelovati. "Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno," je še dodal Fafangel, ki se je že pred časom zavzel za to, da bi bili zapisniki objavljeni javno na strani ministrstva za zdravje. A se je ministrstvo odločilo, da jih ne bo objavljalo.  

Fafangel je v svoji izjavi spet kritiziral zadnje zaprtje države. Pred dnevi smo navajali njegove besede, da je šlo za epski polom, tokrat pa je zapisal, da so epidemiologi predlagali popolno zaprtje z eno samo izjemo - da bi ljudem med velikonočnim praznikom dovolili druženje. Pa tudi to izjemo so močno odsvetovali. 

"Za tem pa smo bili deležni lockdowna v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti, zakaj so nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z nerazumljivimi ukrepi obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja, hkrati pa bi lahko drastično izboljšali trenutno epidemiološko situacijo in ustrezno prilagodili ukrepe. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi," v svoji izjavi opozarja Fafangel.

Ne želi se "igrati boga"

Poudarja še, da so epidemiologi NIJZ glasovali za prekinitev ukrepov, kot sta policijska ura in omejitev gibanja na občine, ukinitev regijskega semaforja in nadomestitev z nacionalnim pristopom, saj da ti ukrepi prvenstveno niso namenjeni vzdrževanju epidemiološkega stanja, saj posegajo pregloboko v človekove pravice. "Takšni pristopi po našem mnenju niso primerni, niso primerni za Slovenijo, za Evropo in za svet," je zapisal. 

Po njegovih besedah epidemiologi in drugi strokovnjaki s področja javnega zdravja zagovarjajo različne kombinacije ukrepov, ki gradijo na transparentnem upravljanju in zaupanju ljudi. "Številne odločitve, ki jih sprejema strokovna skupina, pa se od teh pristopov oddaljujejo oziroma so diametralno nasprotne. Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazijo svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji, zaščitni maski, v kolikor razdalje med posamezniki ni. Jaz se boga ne želim igrati," je zaključil Fafangel.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta