(FOTO) Damjan Polh: "V 33 letih Fidesa in 15 vladah še nismo bili deležni takega odnosa"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.01.2024 02:25

Zdravniki in zobozdravniki danes zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov opozorilno stavkajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz največjih javnih zavodov, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Zdravstvenega doma Ljubljana, so sporočili, da ni pričakovati veliko odpovedi terminov za preglede in posege.
Robert Balen

Tako bo danes po javnih zdravstvenih zavodih med 7. uro zjutraj in 21. uro zvečer izvedena opozorilna stavka, je včeraj sklenil glavni stavkovni odbor sindikata, ki je stavko napovedal že pred tremi tedni. "To je stavka proti vladi, ki v letu in pol ni naredila nič, da bi zdravstvo imelo perspektivo," je sinoči, po celodnevnem čakanju na vlado, dejal predsednik Fidesa Damjan Polh.

Vlada določila pogajalsko skupino in sindikat Fides pozvala, naj napovedano stavko v dobro bolnikov prekliče

"Pričakujemo, da bomo pred nadaljevanjem pogajanj dobili predlog, ki bo naše zahteve tudi resno naslavljal," pravijo v Fidesu.
Robert Balen
Robert Balen

Zdravnice in zdravniki bodo morali poskrbeti za vse, katerih zdravje bi bilo v primeru neobravnave ogroženo, medtem ko bo obravnava onkoloških bolnikov, nosečnic, otrok in starejših od 65. nemotena. Koliko pregledov in posegov bo danes odpovedano, v tem trenutku ni znano, saj vodstva zavodov zaposlenih ne smejo spraševati, ali bodo stavkali.

Robert Balen

Iz največjih javnih zavodov, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Zdravstvenega doma Ljubljana, so sporočili, da ni pričakovati veliko odpovedi terminov za preglede in posege. V primerih, kjer se bo to zgodilo, so oziroma bodo bolnike obvestili o novih datumih. Pričakovati je, da bo delo potekalo nekoliko počasneje.

Mediacija med stranema se je prejšnji teden tudi začela, nobena stran pa njenega poteka in uspešnosti od tedaj ni komentirala, saj poteka v strogi tajnosti.
Robert Balen

Fides bo tako v dobrem letu šele v četrto uresničil grožnjo s stavko. Za tokratno stavko so se odločili, kot je v izjavi za javnost pojasnil Polh, ker je vlada kršila dva stavkovna sporazuma. Slednja sta jim do začetka tega leta zagotavljala oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo, v nasprotnem primeru pa pravico do ločenih pogajanj o ureditvi plačnih razmerij. Zdaj v Fidesu zahtevajo ločen plačni steber za zdravnike, odpravo plačnih anomalij na način, da bi zdravniki specialisti in višji specialisti dobili še tri plačne razrede. Lani so namreč mladim zdravnikom plače dvignili za pet plačnih razredov oziroma dobrih 20 odstotkov, medtem ko so starejši, izkušenejši zdravniki dobili le dva plačna razreda oziroma dobrih osem odstotkov višje plače, kar je povzročilo, tako Polh, nove plačne anomalije. S takojšnjim sprejetjem aneksa h kolektivni pogodbi zahtevajo tudi novo delovno mesto starejši zdravnik specialist, ki bi lahko napredoval do trenutno najvišjega, 66. plačnega razreda, kjer znaša osnovna plača 5889,96 evra bruto.

Stavkajoči, s prvim možem Fidesa, Damjanom Polhom, sporočajo, da so lahko bolniki takoj odrešeni trpljenja, če vlada ugodi njihovim zahtevam.
Robert Balen

Podatki ministrstva za javno upravo sicer kažejo, da je oktobra lani povprečna bruto plača zdravnikov na primarni, sekundarni in terciarni ravni znašala 4822 evrov in se je v enem letu v povprečju dvignila za 16,7 odstotka. Po lanski odpravi plačnega stropa, ki je bil pri 57. plačnem razredu, je zdaj 42 odstotkov zdravnikov uvrščenih med 58. in 65. plačnim razredom.

V Fidesu so že napovedali, da se bo stavka nadaljevala 15. januarja in bo trajala, dokler dogovor ne bo dosežen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta