(FOTO) Na Ptujskem ljudi prebudil zvok siren, alarm ob Dravi v Melju, v Dravogradu v pripravljenosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Okoli šestih zjutraj je prebivalce na Ptujskem zbudil zvok siren, ki so naznanjale nevarnost poplav. Kot pojasnjuje poveljnik štaba Civilne zaščite Mestne občine Ptuj Janez Merc, to pomeni znak, da na najbolj ogroženih območjih začnejo z okrepi in opozorilo za vse ostale. Po besedah Dragomirja Murka, vodje ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, je za zdaj Drava prestopila bregove na mestih vzdolž struge, kjer je to običajno in pričakovano, predvsem na območju Krčevine pri Vurberku in nizvodno pod jezerom v Markovcih. "Sistem javnega alarmiranja smo sprožili predvsem, da so prebivalci ob Dravi bolj pozorni na dogajanje," je še pojasnil Murko in povedal, da so sicer na najbolj ogroženih območjih že včeraj opravili preventivno zaščito, tako da večjih posebnosti do zgodnjih jutranjih ur ni bilo.

Drava v Dravogradu v ponedeljek zjutraj.
Nejc Strojnik

Vso noč so stali ob Dravi

Drava pod jezom Ptujskega jezera je visoka, poplavila je bližje travnike, a prebivalci ob reki upajo, da se ne bodo ponovile zdaj že vsakoletne jesenske poplave.

Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Na Koroškem visoki Drava in Meža

V Dravogradu, kjer je ponoči dežuralo 20 gasilcev, razmere še naprej spremljajo. Kaj se dogaja z reko, jim sporočajo tudi avstrijski kolegi. "Naši gasilci so izdali vse preventivne ukrepe, Drava pa za zdaj še ni presegla pretoka 1300 kubičnih metrov na sekundo," nam je po predežurani noči povedal podžupan občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec, ki opozarja, da je precej povečan tudi pretok reke Meže.
{twitter}https://twitter.com/VecerK/status/1196324677427367937{/twitter}
Gasilci in civilna zaščita ostajajo v pripravljenosti, saj naj bi Drava že dopoldan dosegla pretok 1400 kubičnih metrov na sekundo, ko se bodo oglasile sirene z opozorilom za nevarnost. Prebivalci ob Dravi in tisti, ki živijo v blokovskem naselju Meža, se v tem primeru naj ne bi zadrževali na obrežju reke Drave ali Meže. Vrednejše predmete morajo iz kletnih prostorov prenesti v višje ležeče prostore, prav tako pa z izpostavljenih območij premakniti avtomobile.

Nejc Strojnik
Dravograd
Nejc Strojnik

V Sladkem Vrhu ponoči brez elektrike

Na območju Sladkega Vrha je minulo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Na območju občine Idrija je v nedeljo popoldne v naselju Ledinske Krnice močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Prostovoljni gasilci so z rezervnimi strešniki pokrili približno pet kvadratnih metrov strehe.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta