(FOTO) Prvi krog predsedniških volitev 23. oktobra, lokalne 20. novembra. Predsednica DZ razpisala volitve

MAT
20.07.2022 12:13

Morebitni drugi krog predsedniških volitev bo 13. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa 4. decembra. Predsedniku republike Borutu Pahorju se mandat izteče 22. decembra letos. Jeseni tudi volitve v državni svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Klakočar Zupančič  
Katja Kodba/STA

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v skladu s pristojnostmi razpisala predsedniške in lokalne volitve. Prvi krog volitev za naslednika Boruta Pahorja na položaju predsednika republike bo 23. oktobra, morebitni drugi krog pa tri tedne kasneje, 13. novembra. Prvi krog lokalnih volitev, na katerih bodo polnoletni državljani odločali o županih in članih občinskih svetov, bodo 20. novembra, morebitni drugi krog pa dva tedna pozneje, 4. decembra. Ob koncu leta se mandat izteče tudi sedanji sestavi državnega sveta. Volitve interesnih organizacij za nove člane tega organa za prihodnjih pet let bodo potekale 23. in 24. novembra.

Katja Kodba/sta

"Volitve so pomemben element demokratične družbe. Naj spomnim, da ustava določa, da preko njih ljudstvo izvršuje svojo oblast. Vse volivce pozivam, da se volitev udeležijo in skrbno izberejo novega predsednika republike, župane ter občinske svetnike, navsezadnje pa tudi državne svetnike," je dejala Urška Klakočar Zupančič in pojasnila, da združevanje volitev na isti datum ne bi bilo niti smotrno niti primerno. Ker parlamentarna opozicija za jesen napoveduje nekatere zakonodajne referendume, so novinarji vprašali predsednico državnega zbora, ali bi lahko kakšen od referendumov sovpadal z datumom doslej razpisanih jesenskih volitev. "Gre za špekuliranje, saj niti ne vemo, ali referendumi sploh bodo, niti to, koliko jih bo," je povedala. Volilna opravila za predsedniške volitve začnejo teči 22. avgusta, za lokalne pa 5. septembra.

Letošnje predsedniške volitve bodo potekale sedmič v zgodovini samostojne države. Le Milanu Kučanu se je obakrat (1992 in 1997) uspelo zavihteti na položaj že v prvem krogu, kasneje je o predsedniku države vedno odločal drugi krog. Borut Pahor se po desetih letih predsedovanja decembra poslavlja od položaja, glede na ankete javnega mnenja pa bo Slovenija prvič izvolila žensko kandidatko.

Borut Pahor se po desetih letih poslavlja iz predsedniške palače. 
Robert Balen

Javni utrip med favorite predsedniške tekme uvršča neodvisno kandidatko Natašo Pirc Musar, člana SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja in podpredsednico Gibanja Svoboda Marto Kos. Od parlamentarnih strank svojega kandidata še vedno niso razkrili v NSi, SD in Levici. V najmanjši koalicijski stranki pod vodstvom koordinatorja Luke Mesca preigravajo možnost, da na predsedniških volitvah tako kot pred petimi leti ne bi sodelovali.

Politične stranke bodo večjo pozornost namenile lokalnim volitvam, ki bodo istočasno potekale v 212 občinah. Slovenija bo osmič v zgodovini države odločala o županih in občinskih svetnikih. V zadnjem obdobju vse več uspeha na lokalnih volitvah žanjejo neodvisni kandidati, ki se na volitve podajo s podpisi volivcev. Med političnimi strankami ima največ županov (26) SLS, sledijo SDS (17), SD (16) in NSi (10).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta