(GENERATOR) Pomoč bolnikom s covidom-19: Medicinski kisik prvo zdravilo epidemije

Andreja Kutin
14.11.2021 19:00

Cepiva, zdravila, respiratorji so postali med epidemijo najbolj omenjani medicinski izrazi. A ključno in najnujnejše zdravilo v epidemiji covida-19 je pravzaprav medicinski kisik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dobav medicinskega kisika je tudi za 73 odstotkov več. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Verjetno so na medicinski kisik splošno javnost najokrutneje spomnili prizori iz Indije, ko so ljudje obupano iskali možnosti za vdih osnovnega življenjskega plina, temeljne sestavine delovanja človeškega telesa. Respiratorni virusi, med katere sodi tudi SARS-CoV-2, namreč prizadenejo dihala tako močno, da pljuča niso več sposobna sama dovesti telesu dovolj kisika - nujna je pomoč iz jeklenke.

Tudi v Sloveniji je minuli teden po družbenih omrežjih zakrožila vest z mariborske urgence, da kisika primanjkuje. Avtor je kasneje sam pojasnil, da so bile predmet objave manjše jeklenke kisika, ki jih bolnišnice uporabljajo pri transportu bolnikov. Tudi Gregor Prosen, vodja urgentnega centra UKC Maribor, poudarja, da ni največja težava pomanjkanje jeklenk s kisikom, ampak pomanjkanje rok, ki bi namestile maske za vdihovanje kisika. Trenutno je v mariborskem urgentnem centru nameščenih 70 postelj z dozatorji kisika, tudi vsak akutni bolnik in seveda tudi tisti na intenzivni negi potrebuje dovajanje medicinskega kisika. Potrebujejo ga tudi v domovih za starostnike in drugod, povsod pa se število primerov prav tako veča.

Povečanje za 24 odstotkov

Kisik v osnovi nastaja s kompresijskim postopkom iz običajnega zraka, kjer je zastopan v 21 odstotkih. Enega od proizvodnih obratov zanj pri nas ima podjetje Messer s sedežem v Rušah, njegov obrat za proizvodnjo medicinskega kisika je v Škofji Loki. A ko gre za pline, proizvodnji sledita zapleteno polnjenje v jeklenke in distribucija. Zlasti v sedanji situaciji. Kljub temu je medicinskega kisika dovolj, največji izziv so jeklenke, distribucija in bolnišnična infrastruktura za oskrbo bolnikov.

"V primerjavi z lani se je v letu 2021 v septembru in oktobru povečala prodaja medicinskega kisika v jeklenkah, predvsem velikosti tri litre, za kar 73 odstotkov. Ta tip jeklenk se v bolnišnicah uporablja pri transportu pacientov. Skupno povečanje prodaje medicinskega kisika v septembru in oktobru v primerjavi z lani znaša 24 odstotkov," pojasni Andrej Mekiš, prokurist podjetja Messer.

Problem je infrastruktura v bolnišnicah

Kisika proizvedejo dovolj za potrebe slovenskih ustanov, pravi Mekiš, tudi zaloge imajo: "Surovine, torej tekočega medicinskega kisika, imamo dovolj in oskrba večjih kupcev s tekočim medicinskim kisikom ni negotova. Problem v bolnišnicah je njihova infrastruktura, ki ima tehnične omejitve za oskrbo pacientov."

Medicinski kisik potrebujejo vsi akutno bolni, tisti na intenzivni negi, pa tudi v domovih za starostnike in drugod. Foto: Sašo Bizjak

Sašo Bizjak

V zalogi imajo napolnjene jeklenke medicinskega kisika za potrebe treh dni, ker je vse, kar se napolni, takoj dostavi do kupcev. Postopek proizvodnje medicinskih plinov je organiziran tako, da se vse jeklenke, ki se vrnejo od kupcev, napolnijo naslednji dan in so tako ponovno na razpolago. "Prav tako smo registrirali proizvodnjo tekočega medinskega kisika v lastni kisikarni v Škofji Loki. Tako lahko pokrijemo potrebe po medicinskem kisiku tudi ob morebitnem zapiranju mej med državami. Potencialno tveganje vedno obstaja, saj lahko zmanjka embalaže, vendar nam v tem primeru lahko na pomoč priskoči naše sestrsko podjetje iz Avstrije. Vsekakor je prednost, da smo del mednarodne korporacije," pojasni Mekiš.

Obstaja prioritetna lista, komu najprej kisik, če bi se situacija zaostrila? Mekiš pomirja: "V primeru pomanjkanja kisika so zagotovo prioriteta bolnišnice in zdravstveni domovi, te oskrbujemo po pogodbah, ki so bile sklenjene na osnovi javnih razpisov. Do sedaj se še ni zgodilo, da ne bi oskrbeli vseh svojih kupcev medicinskega kisika ter da bi se morali odločati o prioritetah dostave, saj smo del mednarodne korporacije, ki skrbi, da so dobave redne na globalni ravni, predvsem na področju medicinskih plinov."

Omejitev so jeklenke

Lani so prodali za 33 odstotkov več tekočega medicinskega kisika v primerjavi s predlani, ko epidemije covida-19 še ni bilo. Letos pa so prodali 65 odstotkov več kisika v jeklenkah v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko se je epidemija šele začenjala. "V UKC Maribor, denimo, kjer so imeli več bolnikov s covidom-19 in s tem tudi večje potrebe, smo dobavljali kisik v tekoči obliki. Tako je namreč mogoče zagotoviti večjo količino kisika, saj se nato uplini in po cevovodih razpelje do bolnikov. Prav tako smo na covid oddelke dostavili medicinski kisik v jeklenkah in tako imenovanih snopih, torej po več povezanih jeklenk, ki smo jih v skladu s povečanimi potrebami dodatno prejeli iz matičnega nemškega podjetja Messer Group. Treba je vedeti, da je število jeklenk, v katere se lahko polni medicinski kisik, omejeno, in prav zaradi te omejitve pa tudi daljšega časa za polnitve in ustrezne sprostitve zdravila za trg utegne ponekod po svetu prihajati do motenj v preskrbi. To je grozilo tudi nekaterim slovenskim domovom za starejše, ki so potrebovali kisik v jeklenkah v enormnih količinah," je povedal Mekiš. Največ težav so v epidemiji imeli zaradi dodatnega dela: poleg tega da je bila polnilnica zelo obremenjena, saj je polnitev jeklenk z medicinskim kisikom dolgotrajnejša, so veliko dela imeli z razkuževanjem jeklenk s covid oddelkov, Messerjevi vozniki, katerih obseg dela je bil močno povečan, so morali nositi zaščitno opremo in se soočati s hudo obolelimi za covidom-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta