Gorenje lani še z izgubo, ki pa se zmanjšuje

08.09.2021 06:00
Gorenje je lani ustvarilo 1,2 milijarde evrov prihodkov, Hisense Europe pa slabi dve milijardi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova tovarna televizorjev Hisense na tleh nekdanje Gorenjeve hale za proizvodnjo hladilno-zamrzovalnih aparatov (foto: Hisense Europe Electronic)
Hisense Europe Electronic

V letu 2020 so v skupini Hisense Europe ustvarili slabi dve milijardi evrov prihodkov od prodaje, od tega več kot 97 odstotkov v osnovni dejavnosti gospodinjskih aparatov. Milijardo prihodkov od prodaje so ustvarili na trgih zahodne Evrope, dobrih 800 milijonov evrov v vzhodni Evropi in preostanek v ostalem svetu. Proizvodna družba Gorenje, članica skupine Hisense, pa je lani ustvarila 1,19 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za 42,3 odstotka več kot v letu 2019. Na poslovno uspešnost Gorenja so v letu 2020 vplivali dokončanje postopka integracije poslovanja Skupine Hisense v Evropi (nekdanje Skupine Gorenje in Hisensovih družb s sedežem v Evropi) v novo skupino Hisense Europe, izbruh pandemije koronavirusa, optimizacija poslovanja in močna konkurenca v panogi, pojasnjujejo v Hisense Europe.

"Preteklo leto je bilo za proizvodnjo izjemno zahtevno. Od marca do maja, ko je epidemija koronavirusa zajela Evropo, so naročila izrazito upadla (tudi do 65 odstotkov), hkrati pa smo zaradi tri- do štiritedenske zaustavitve proizvodnje na vseh proizvodnih lokacijah beležili padec proizvodnje. Zato smo se osredotočili na spletno prodajo in tako širili naše poslovanje," so sporočili iz podjetja.

Skupina Hisense Europe, ki zaposluje skupaj 9750 ljudi, je sicer preteklo leto zaključila z 12,8 milijona evrov izgube. Od tega je izguba Gorenja znašala 11,5 milijona evrov, kar je sicer za 48 milijonov evrov bolje kot v letu 2019: "Znatno boljše rezultate poslovanja beležimo od junija 2020, saj od takrat skupina Hisense Europe ves čas ustvarja dobiček. Prav tako smo lani povečali tržne deleže prodaje gospodinjskih aparatov v Evropi na 3,7 odstotka v vseh skupinah izdelkov, največ pa v segmentu hladilno-zamrzovalnih aparatov," še dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta