HSE postala večinska lastnica mariborske Energije plus

Srečko Klapš Srečko Klapš
01.06.2022 12:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Vračar (levo), generalni direktor HSE se nadeja sinergij pri optimizaciji stroškov in razvoju energetskih storitev.

Vodstvi družb Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Elektro Maribor sta danes sklenili pogodbo o prenosu poslovnega deleža v družbi Energija plus d.o.o. S tem je HSE postal večinski, 51-odstotni lastnik tega mariborskega podjetja za prodajo električne energije, ki je bila doslej del skupine Elektro Maribor. Družba, ki jo vodi Bojan Horvat, je dobaviteljica električne energije in drugih energentov na območju Slovenije, aktivna pa je predvsem na področju dejavnosti nakupa in prodaje električne energije in zemeljskega plina ter pri proizvodnji toplotne energije za gospodinjstva in velike poslovne sisteme. Energija plus je tako poleg podjetja ECE, ki se je skupini HSE pridružila oktobra 2021, postala že druga družba v portfelju prodaje električne energije končnim odjemalcem, so zapisali v sporočilo za javnost.

Ob čemer so družbe iz skupine HSE Energiji plus iz lastne proizvodnje že sedaj letno dobavljale več kot tisoč gigavatnih urh električne energije: "V regiji, kjer je že danes prisotnih več kot tristo sodelavk in sodelavcev skupine HSE, bo družba Energija Plus še okrepila našo prisotnost in postala pomemben vezni člen med trgovalnimi aktivnostmi HSE na eni ter končnimi odjemalci električne energije na drugi strani. Nadejamo se sinergijskih učinkov, tako pri optimizaciji stroškov poslovanja kot razvoju konkurenčnih energetskih storitev in produktov," je ob podpisu pogodbe dejal Viktor Vračar generalni direktor HSE. Jože Hebar, predsednik uprave Elektra Maribor, pa je dodal. da bo vstop pomembnega strateškega partnerja v lastništvo Energije plus okrepil moč in stabilnost družbe na trgu in pripomogel k njenemu razvoju. 

Postopek nakupa 51-odstotnega deleža Energije plus je trajal manj kot leto dni, saj so Agenciji za varstvo konkurence (AVK) priglasili nameravano koncentracijo 7. julija lani. Dva dni za tem sta družbi podpisali  pogodbo o prodaji oziroma nakupu večinskega, 51-odstotnega lastniškega deleža družbe, dovoljenje za lastniški vstop HSE v družbo Energija Plus, pa je s pozitivno odločbo iz katere je razvidno, da je ta skladna s pravili konkurence, AVK odobrila 18. maja letos. Skupina HSE ima v Mariboru že v lasti Dravske elektrarne Maribor (DEM), kjer ima sedež tudi inženirsko podjetje HSE Invest. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta