Iz rdečih regij v Portorož s turističnimi boni

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.10.2020 02:00

Obalno-kraška regija je bila minuli konec tedna še edina oranžna v državi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijana Žišt

Obalno-kraška regija je bila minuli konec tedna še koronsko oranžna, torej edina v državi, ki po podatkih NIJZ ni presegla meje 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju. Sobota je tako minila v znamenju polnih lokalov ob morju. ​Prvo, kar smo jo opazili, je, da se ljudje na prostem sprehajajo brez mask. Nosili so jih v glavnem italijansko govoreči turisti, v Italiji so maske obvezne tudi zunaj.

Prišli so na svež morski zrak

Na portoroški promenadi je bilo slišati tudi štajersko in prekmursko govorico. Ko smo poklepetali, smo izvedeli, da so na Obalo prišli, preden so njihove regije pordečele. Prišli so, da bi konec tedna uživali na svežem morskem zraku. Mlada družina iz Maribora je povedala, da je v Portorožu že od četrtka in je unovčila turistične bone. Ljudje so uživali na soncu, ob kavi, v priljubljeni slaščičarni ob peščeni plaži pa so na popolnoma polni terasi, vendar z odmaknjenimi mizami, natakarji gostom prinašali tudi sladoled. "Komaj smo malo zadihali čez poletje, zdaj pa se drugje po državi že zapirajo restavracije in gostinski lokali, bojimo se, da bo tako kmalu tudi na Obali. Ne vem, kako bo, če znova vse zaprejo, veliko nas bo znova ostalo brez dela in bomo morali na zavod za zaposlovanje," nam je zaskrbljeno povedal natakar ene izmed portoroških restavracij.

Fpa

Gostov manj kot lani

Podobno je bilo v Piranu. Domačini so se ob vprašanju, zakaj je Primorska še oranžna, šalili, da je koronavirus pri njih odpihnila burja. Se pa nekateri čudijo, kako lahko avstrijski in nemški državljani k nam še vedno prihajajo brez omejitev, oktobra je bilo namreč v Piranu precej gostov iz omejenih držav. Gospa Mara iz Pirana, ki oddaja apartmaje, je povedala, da ima še vedno nekaj gostov, vendar manj kot lani oktobra. Zaradi korone in tudi zaradi slabšega vremena. "Letos smo imeli približno 95 odstotkov gostov slovenskih, zelo veliko jih je unovčilo bone, kakšnih pet odstotkov je bilo tujcev, v glavnem Nemcev in Avstrijcev, zelo malo je bilo Italijanov. Prejšnja leta je bilo ravno obratno, slovenskih gostov skoraj ni bilo," je še povedala gospa Mara.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta