Janša in Orban podpisala sporazum in napovedala zmago na volitvah

Timotej Milanov Timotej Milanov
21.02.2022 19:45

Za gospodarski razvoj narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje bi lahko v naslednjih petih letih namenili 50 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban in Janez Janša sta prepričana, da bosta slavila na aprilskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem in v Sloveniji. 
Andrej Petelinšek

Pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji in na Madžarskem sta se vnovič sestala predsednika vlad obeh držav Janez Janša in Viktor Orban. V Lendavi sta podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje. Vladi sta se s sporazumom zavezali, da bosta v ta namen v naslednjih petih letih zagotovili do pet milijonov evrov letno. Sporazum po Janševih besedah nadgrajuje sporazum o zaščiti manjšin, ki sta ga državi podpisali leta 1992. Za takšno sodelovanje so se, kot pravi, dogovorili ob njunem lanskem srečanju septembra v Celju. "Sporazum krepi prijateljstvo med državama in narodoma. Prihajamo v čas, ko bo prijateljstvo najmočnejša valuta," pravi Orban, ki poleg rusko-ukrajinske krize vidi v Evropi več možnih težav v bližnji prihodnosti. "Lahko pogledamo samo zadolženost največjih evropskih držav. Pa tudi gospodarsko preurejanje v škodo Zahoda in v korist Vzhoda." Orban ob tem še izpostavlja, da se je tudi v Evropi spremenilo razmerje gospodarske moči, saj je danes po njegovih besedah zahodnoevropsko gospodarstvo v veliki soodvisnosti s srednjeevropskim: "Nemčija z državami srednje Evrope opravi dvakrat več poslov kot s Francijo. Brez nas torej ne bi uspeli, seveda velja tudi obratno."

Karel Holec: "Porabje je nerazvita regija, in če se gospodarsko okrepimo, bo to pozitivno vplivalo tudi na našo kulturo in jezik. Ljudje ostanejo tam, kjer je lažje živeti." 
Andrej Petelinšek

Pretkana poteza Janše

Orban je prispel v Slovenijo v času živahne javne razprave glede prodaje 43-odstotnega deleža v družbi Sava, ki je lastnica Save Turizma, največjega turističnega podjetja v državi. Tega je ameriški sklad York želel prodati družbi Prestige Tourism, za katero stoji madžarski kapitalski sklad Diofa Asset Management, čemur ostro nasprotujejo opozicija, sindikati in del javnosti. A se je Janša, vedoč, da se temu vprašanju ob obisku madžarskega političnega zaveznika ne bo mogel izogniti, na to pripravil. Ravno v času njunega srečanja v Lendavi je namreč vlada na dopisni seji sprejela odločitev o dokapitalizaciji Slovenskega državnega holdinga (SDH) za 41,6 milijona evrov, na podlagi katere bo ta lahko uveljavil predkupno pravico in izvedel nakup deleža v Savi.

Porabski Slovenci zadovoljni s sporazumom

Karel Holec, predsednik Državne slovenske samouprave, ene od dveh krovnih organizacij porabskih Slovencev, pravi, da jim podpisani sporazum pomeni veliko. "Porabje je nerazvita regija, in če se gospodarsko okrepimo, bo to pozitivno vplivalo tudi na našo kulturo in jezik. Ljudje ostanejo tam, kjer je lažje živeti. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je skoraj polovica porabskih Slovencev iz tega razloga odselila v večja madžarska mesta, kjer so dobili službe. Tisti, ki odidejo, pa izgubijo svojo identiteto." Sam meni, da bi morali denar usmeriti predvsem v razvoj turizma. V ta namen so že kupili mlin na Gornjem Seniku, ki ga bodo obnovili in bo po njegovem mnenju postal turistična atrakcija. Želijo pa tudi novo galerijo in medijski center. Pri tem se pripravljajo na popis prebivalstva, ki ga bodo na Madžarskem izvedli oktobra letos, saj se je na zadnjem popisu za porabske Slovence opredelilo le 2800 državljanov vzhodne sosede. A Holec je prepričan, da jih je precej več: "Želimo jih vse najti in nagovoriti, naj ne pozabijo na svoje korenine. To ne bo enostavno, saj tega ni možno nikomur vsiliti."

Andrea Kovač opozarja, da s tem denarjem ne bi smeli urejati infrastrukture, saj pričakujejo, da bo to madžarska država naredila tudi izven sporazuma. 
Andrej Petelinšek

Tudi zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss je zadovoljna s sporazumom: "S pomočjo obeh vlad, ki se uresničuje preko tega sklada, bomo dosegli gospodarski razvoj naših regij, da bodo mladi lahko doma našli delovna mesta." Predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač opozarja, da s tem denarjem ne bi smeli urejati infrastrukture, saj pričakujejo, da bo to madžarska država naredila tudi izven sporazuma: "V tem primeru bi šel ves denar za ceste, ki so v slabem stanju, v določenih delih prav tako še nimamo urejene kanalizacije. To so osnove za razvoj pokrajine. Naša naloga pa je, da pripravimo razvojne projekte na področju gospodarstva, pa tudi za medije in mlade."

Horvath: "To je začetek novega sodelovanja"

Pobudnik za oblikovanje sklada, ki ga predvideva sporazum, je bil poslanec madžarske narodne skupnosti v državnem zboru Ferenc Horvath, ki pojasnjuje, da ne bo šlo za klasični sklad, temveč bo sredstva upravljalo evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) Muraba s sedežem v Monoštru, ki so ga pred leti ustanovile občini Monošter in Lendava, Državna slovenska samouprava in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. V manjšinskih organizacijah pa bodo ob sodelovanju z državnimi organi obeh držav zdaj šele določili kriterije, na podlagi katerih bo možno s projekti kandidirati za ta sredstva. Tako za zdaj še ni jasno, ali se bodo lahko za denar potegovale tudi lokalne skupnosti. Na vsakem od narodnostno mešanih območij bodo lahko tako na letni ravni izkoristili do pet milijonov evrov. Če bi izkoristili ves denar, bo naslednje leto na voljo enaka vsota. Torej bi lahko v primeru uspešnih projektov za te v petih letih skupno na obeh straneh meje namenili 50 milijonov evrov. "Še nikoli ni bilo predvidenih več sredstev v ta namen, kar je pomembno za obe avtohtoni skupnosti, in verjamem, da je to začetek novega sodelovanja," je zadovoljen Horvath.

Tako Janša v Sloveniji kot Orban na Madžarskem se bosta na letošnjih parlamentarnih volitvah pomerila s široko koalicijo opozicijskih strank, a sta na tiskovni konferenci po podpisu sporazuma izrazila prepričanje, da bosta na koncu slavila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta