Tudi Janša za krepitev države v Savi. Po pričakovanjih bo država uporabila predkupno pravico

Damijan Toplak Damijan Toplak
21.02.2022 19:20

Čeprav so nekateri poslanci SDS še pred dnevi bili zelo kritični do poslovanja Save (Turizma) in da bi država prek SDH in Kad izkoristila predkupno pravico od sklada York, pa so zdaj spremenili mnenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi, ko je lani država krepila lastništvo v Termah Olimia (Podčetrtek) pri varuhi konkurence ni šlo povsem brez težav. Kako bo tokrat v primeru Save?
Janko Rath

Šestčlanski nadzorni svet Kapitalske družbe, ki mu predseduje Janez Tomšič, sicer član uprave SDH, je zvečer nadaljeval prejšnji petek začeto sejo. Prav vseh šest članov je bilo naklonjenih temu, da Kad izkoristi predkupno pravico, ki jo ima do sklada York in njegovih 43,23 odstotka delnic Save. To pravico lahko v sorazmernem deležu (Kad je trenutno 28,05- in SDH 18,69-odstotni lastnik Save) izkoristita tako Kad kot SDH, in v kolikor se pri SDH ne bi odločili za uveljavljanje te pravice, bi v Kadu, smo izvedeli, odkupili še njegov delež, ki bi ga sicer York za 38 milijonov evrov prodal madžarski projektni družbi Prestige Tourism.

Varuh konkurence ne bo zgolj formalnost

Ob tem bi državna kupca deleža v Savi morala prestati še presojo slovenskega varuha konkurence, kar pa ni zgolj formalnost, če vemo, da so bili določeni pomisleki že v primeru, ko je državni SDH lani s prevzemnim postopkom povečeval lastništvo v Termah Olimia (Podčetrtek), kjer so zdaj slovenska država in z njo povezane družbe 100-odstotne lastnice. Verjetno bi morala tako Kad in SDH dati določene zaveze, kaj bosta počela s tem lastništvom v prihodnje in kdaj bi ga prodala. Daleč največja naložba Save je Sava Turizem z okrog 1000 zaposlenimi, ki ima 2600 hotelskih sob in še 500 nastanitvenih enot pa 18 hotelov, 4 apartmajska in 2 bungalovski naselji, 4 kampe, 2 glampinga in golfsko igrišče. Ima pa Sava tudi 5,57-odstotni lastniški delež še v pokojninski družbi A in 2,27-odstotno lastništvo Regie Group, obe družbi pa poslujeta dobičkonosno.

Ob robu srečanja z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Lendavi pa je slovenski predsednik vlade Janez Janša povedal, da bo slovenska vlada na dopisni seji danes odločala o predlogu dokapitalizacije SDH za vsoto (vsaj 15,2 milijona evrov potrebuje SDH), ki mu omogoča uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi. Vlada je medtem že odobrila za 41,6 milijona evrov dokapitalizacije SDH. Vlada sicer v primeru državne konsolidacije lastništva v Savi v obdobju štirih mesecev zahteva tudi forenzično preiskavo poslov Save za zadnje desetletje, čeprav bi mnogi, ki so dejavni v turizmu, prej pričakovali, da bo sprejela strategijo, kaj bo država počela s svojimi kapitalskimi naložbami v turizmu v prihodnje. SDH in Kad imata do 3. marca čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,23-odstotni lastniški delež v Savi. Odločitev je pričakovati že do konca tega tedna, po seji nadzornikov Kada naj bi SDH o tem odločal že ta petek, po pričakovanjih bo država prek SDH in Kada uresničevala predkupno pravico.

Janša bi strateškega lastnika

Savino podjetje Sava Turizem je v turistični panogi strateškega značaja in je zaradi svojega pomena zamišljeno kot steber državnega turističnega holdinga, v okviru katerega bi konsolidirali in nato prestrukturirali še druga državna turistična podjetja. Premier Janez Janša je v Lendavi še povedal, da namen države ni, da bi postala hotelir, ampak da "se lastništvo konsolidira, potem pa poišče strateškega partnerja, ki bo v te turistične komplekse tudi vlagal. Ne gre za nekaj deset milijonov za manjšinski delež, ampak za stotine milijonov, ki jih je treba vložiti, da bodo te turistične kapacitete dejansko služile svojemu namenu s ponudbo, ki bo v Sloveniji in Evropi konkurenčna. Lastnik bi moral biti nekdo, ki se ukvarja s turistično dejavnostjo in je sposoben v te turistične zmogljivosti vložiti nekaj sto milijonov evrov," je še dejal Janša.

Nekateri so sicer prepričani, da bi lahko bili zneski naložb tudi precej nižji, saj so Sava Turizem in ostali turistični akterji v pretežni državni lasti veliko investirali že v preteklih letih. Spet drugi pa, da bi lahko hotelske nepremičnine prodali različnim institucionalnim investitorjem v Sloveniji (recimo pokojninskim skladom), medtem ko bi lahko bili upravljavci teh hotelov tudi iz tujine, in to takšni, ki imajo bogate izkušnje na tem področju - recimo kakšne tuje hotelske verige.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta