Janša in Orban v Lendavi podpisala sporazum

Timotej Milanov Timotej Milanov
21.02.2022 09:08

V ospredju pogovorov je bilo spodbujanje gospodarskega sodelovanja med državama

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban in Janez Janša
Andrej Petelinšek

V Lendavi sta se vnovič sestajata slovenski in madžarski predsednik vlade Janez Janša in Viktor Orban. Osrednji dogodek tokratnega obiska je bil podpis sporazuma med slovensko in madžarsko vlado o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje.

Andrej Petelinšek

Janša in Orban sta spregovorila tudi o stanju dvostranskih odnosov med državama, pri čemer je bilo v ospredju spodbujanje gospodarskega sodelovanja med državama. “Med državama poteka intenziven dialog na vseh ravneh, ki se je posebej odrazil v srečanju vladnih ekip 15. septembra 2021 v Celju, prav tako pa se krepi tudi gospodarsko sodelovanje, saj Madžarska zaseda sedmo mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Republike Slovenije,” so pred obiskom zapisali v vladnem uradu za komuniciranje. 

Janez Magyar je pred preiskovalno komisijo izjavil, da kot župan ni imel časa preverjati, v čigavi lasti je založba Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija.
Timotej Milanov

Orban prihaja v Slovenijo v času živahne javne razprave glede prodaje deleža v družbi Sava. Tega bo finančni sklad York prodal družbi Prestige Tourism, za katero stoji madžarski kapitalski sklad Diofa Asset Management, če ne bosta prodaje preprečila državni SDH in KAD z uveljavljanjem predkupne pravice, kar od vlade zahteva opozicija in del javnosti.

Andrej Petelinšek

V sklopu srečanja pa je prišlo še do enega podpisa, in sicer sta ministrica za izobraževanje Simona Kustec ter madžarski namestnik ministra za zunanje zadeve Levente Magyar podpisala program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med vladama obeh držav v obdobju 2022-2025. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta