Jelko Kacin: Zgodba o STA deli slovenski politični prostor in javnost, razklanost slovenske družbe pa še poglablja

Žana Vertačnik
04.12.2020 15:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Ta teden je zaznamovala vladna odločitev o prenehanju financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), pri čemer je na noge skočila praktično vsa politika z izjemo vladajoče SDS Janeza Janše. O pomembnosti in vlogi agencije, ki je svojo prvo vest objavila 20. junija 1991 in tako predstavlja enega izmed simbolov osamosvojitve, smo se pogovarjali s soustanoviteljema Francijem Zavrlom in Francijem Perčičem, s prvim direktorjem Dejanom Verčičem, za Večer pa se je zdaj odzval še uradni vladni govorec za covid-19, ob rojstvu agencije pa minister za informiranje Jelko Kacin.

"Kot ustanovitelj STA tudi po 29-ih letih poudarjam, da sta njena vloga in medijsko poslanstvo v korist slovenske države izjemno pomembni in nenadomestljivi. Tiskovno agencijo sem ustanovil tik pred razglasitvijo samostojnosti, še pred vojaškim napadom na Slovenijo. Takrat smo dobro vedeli, da brez lastne tiskovne agencije samostojna država nima možnosti v prizadevanjih za mednarodno priznanje in, kot se je pokazalo, tudi ne v obrambi novo razglašene države pred agresijo JLA," je povedal in dodal, da je bilo v tisti kratki vojni kar nekaj mrtvih, ampak je to z razmerami danes, ko je mrtvih zaradi covida že skoraj dvajsetkrat več, neprimerljivo.

Večer je maja 1991 poročal o napovedi takratnega ministra za informiranje Jelka Kacina, da bo junija zaživela STA. 
Arhiv Večera

Vloga STA je po njegovih navedbah še danes izjemno pomembna, ne glede na obstoj spletnih portalov in drugih medijev, ki jih takrat ni bilo: "Iz teh razlogov je tudi še kako prav, da država delo Slovenske tiskovne agencije podpira in jo tudi sofinancira." Vrednost agencije Kacin prepoznava tudi v luči bodočega predsedovanja Slovenije EU, kot zlasti pomemben pa prepoznava njen angleški servis, ki omogoča, da so z avtentičnimi slovenskimi novicami seznanjene tudi tuje agencije in mediji.

Kako sporno je potemtakem, da vlada financiranje STA na eni izmed dopisnih sej preprosto zaustavi in na tak način onemogoči njeno polno delovanje? "Kot govorec vlade za covid tega ne bi interpretiral, pač pa bi ugotovil, da zgodba o Slovenski tiskovni agenciji in okrog nje v tem trenutku nikakor ne prispeva k poenotenju javnosti in učinkovitosti soočanja države in javnosti s covidom. Ta zgodba slovenski politični prostor in javnost deli, razklanost slovenske družbe pa še bolj poglablja."

Nadalje je Kacin, izhajajoč iz njegovih izkušenj z novinarji STA, zlasti s tistimi, ki pokrivajo covid-19 področje, poudaril, da svoje delo opravljajo odgovorno, kvalitetno in profesionalno ter si za svoje delo zagotovo zaslužijo plačilo: "Neprimerno je, da bi se kdorkoli od teh ljudi, ki v teh časih res delajo v težkih razmerah, spraševal, ali bo dobil plačo ali ne. To zgodbo je pametno čim prej zaključiti. Je pa seveda tudi res, da je ob tako velikem deležu sofinanciranja STA s proračunskim denarjem na strani proračunskega partnerja zagotovo na mestu, da se poraba tega dela denarja nadzira in o tem tudi sprašuje." Pa so na mestu tudi vsebinska preizpraševanja, denimo o dolžini intervjujev z glasbeniki tipa Zlatan Čordić Zlatko"Tovrstna razprava pa ni vredna mojega odziva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta