Kandidati LMŠ morali predložiti potrdilo o nekaznovanosti. Šarec: "To izkazuje naše iskrene namene"

Timotej Milanov Timotej Milanov
15.04.2022 17:00

Predsednik LMŠ opozarja, da bo morala imeti prihodnja vlada trdno večino v državnem zboru, če se bo želela uspešno spopasti z vsemi težavami, ki jo bodo pričakale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec je v sklopu predvolilnih obiskov slovenskih regij še enkrat obiskal Maribor. 
Andrej Petelinsek

Marjan Šarec je na tokratnem predvolilnem obisku Maribora med drugim izpostavil podatek, da so vsi kandidati na njihovi listi morali predložiti potrdilo o nekaznovanosti in potrdilo, da niso v kazenskem postopku. "To je po eni strani simbolično dejanje, ker želimo pokazati, da naj enako kot za ostale službe v Sloveniji velja tudi za politiko. Po drugi strani to izkazuje naše iskrene namene, da se bomo spopadli z razraslo korupcijo v državi. Zaradi korupcije letno izgubimo 3,2 milijarde evrov."

"Ta vlada bo za resno delo potrebovala vsaj 50 glasov poslancev"

Številke o visoki gospodarski rasti, o katerih govorijo predstavniki vlade, po mnenju Šarca niso realne: "Dokaz za to je tudi dejstvo, da vlada še vedno ni obravnavala poročila Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), kajti gospodarska rast v državi se niža, gospodarstvo se ohlaja in s tem se bo morala spopasti naslednja vlada, ki jo bo pričakala vrsta problemov." S temi se bo prihodnja vlada po besedah Šarca lahko spopadla samo, če bo imela trdno večino v državnem zboru. "Ta vlada bo za resno delo potrebovala vsaj 50 glasov poslancev. Zato se moramo vsi na levi sredini potruditi in se ne smemo prepustiti razmišljanju, da je že vse dobljeno. Treba se je boriti do zadnjega."

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je ob tem izpostavila, da si bo prizadevala za spremembo formule za izračun višine sredstev, ki jih prejmejo mestne občine za izvajanje obveznih nalog. "Mariborska občina dobi letno 20 milijonov evrov premalo za izvajanje obveznih nalog, ki jih mora izpolniti. S povprečnino dobi premalo denarja, zato mora manjkajoči del zagotoviti tudi na račun investicij in drugih področij."

Kandidatka Nataša Vidnar opozarja predvsem na težave v zdravstvu, sicer njenem poklicnem področju: "Kolegi odhajajo delat v Avstrijo oziroma na druge ravni zdravstvenega varstva, nekateri pa celo odhajajo iz zdravstva. To vrzel je potrebno zapolniti, tudi z zakonodajo na področju zdravstvene in babiške nege ter z izboljšanjem delovnih pogojev. Pri tem ne gre samo za plače, temveč tudi za prilagodljive urnike in za to, da družinske zdravnike razbremenimo administrativnega dela.“

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta