Katerim ministrom v Golobovi vladi se trese stolček?

L. M., MAT
30.03.2023 11:27

Pred prvo obletnico imenovanja vlade Roberta Goloba se krepijo namigi, da bi se predsednik vlade lahko odločil za rekonstrukcijo vlade. Na udaru naj bi bili predvsem ministri iz Gibanja Svoboda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stolčki naj bi se najbolj tresli ministrom iz kvote Gibanja Svoboda.
Žiga Živulović

Ko bo vlada Roberta Goloba čez dva meseca zabeležila prvo leto na oblasti, namerava predsednik vlade oceniti delo vsakega ministra posebej. Kot vse kaže, se Golob ne bo mogel izogniti prenovi vladne ekipe. V kuloarjih se omenja predvsem zamenjavo nekaterih ministrov iz kvote Gibanja Svoboda. Med najšibkejšimi členi vlade se že od začetka mandata omenja zlasti ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, v zadnjem obdobju se krepijo tudi kritike na račun kmetijske ministrice Irene Šinko ter ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Šinko se je na udaru javnosti znašla po pogovoru za portal N1, v katerem ni podala prepričljivih odgovorov, v nekaterih primerih domnevnega zanemarjanja živali so ji očitali tudi neodzivnost veterinarske inšpekcije.

S kritikami se soočata tudi šolska ministra

Pod drobnogledom javnosti sta se znašla tudi oba šolska ministra. Medtem ko visokošolski sindikat (VSS) Igorja Papiča poziva k odstopu zaradi nesposobnosti, se Darjo Felda sooča s kritikami, da pri prenovi šolskega sistema nima vizije in da popušča predvsem učiteljem, namesto da bi v ospredje postavil interese otrok in staršev. Glede na javne kritike premierja o spodletelem komuniciranju pri davčni reformi ni zanesljiv niti položaj finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Zaradi Golobovih očitkov, da so novinarjem preslabo predstavili davčno reformo, je včeraj že odstopil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič.

S kritikami se soočata tudi oba šolska ministra.
Daniel Novakovič/STA

Z odstopom naj bi zaradi nesoglasij pri prenovi zdravstvene zavarovalnice (ZZZS) na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo prek svojih državnih sekretarjev grozil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Ta je včeraj sicer zanikal, da bi bil na mizi njegov odstop, dejal je, da je šlo za "medijsko bombico". Na laž ga je postavil predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki je nato za Pop TV potrdil, da je Bešič Loredan zares grozil z odstopom. Odhodi na ministrstvu za zdravje se medtem nadaljujejo, po poročanju TVS se je poslovila tudi glavna tiskovna predstavnica ministrstva Andreja Čmaj Fakin.

Erik Brecelj je ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana postavil na laž.
Robert Balen

Bešič Loredan najbolj priljubljen v vladni ekipi

Podatki marčevske ankete Mediane za Pop TV sicer kažejo, da je najbolje ocenjeni politik še vedno poslanec SDS in kandidat na lanskih predsedniških volitvah Anže Logar. Drugo najvišjo povprečno oceno so volivci tokrat podelili ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Tretja je predsednica države Nataša Pirc Musar, četrti pa premier Robert Golob. Na petem mestu je evropska poslanka Ljudmila Novak, šesti pa gospodarski minister Matjaž Han. Sledi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, za njo pa po vrsti predsednik NSi Matej Tonin, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in minister za finance Klemen Boštjančič. Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za POP TV opravil med 20. in 23. marcem na reprezentativnem vzorcu 721 vprašanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta