Kmetijski minister ni plačal računa za dopust, KPK bo opravila predhodni preizkus

M.R., A.L., STA
15.04.2022 13:40

Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, ki se pojavlja tudi na predvolilnih plakatih stranke NSi, je v začetku leta dopustoval v Bohinju, dopustovanje pa je dejansko plačal šele, ko so ga po računu za njegov dopust vprašali novinarji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Podgoršek
Bojan Tomažič

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek naj bi bil v začetku leta dopustoval v bohinjskem hotelu enega najbogatejših Slovencev Damiana Merlaka. Spletni portal Necenzurirano razkriva, da računa ni poravnal, to naj bi bil storil šele, ko so novinarji portala spraševali, kdo je to plačal.

"Podgoršek zdaj zatrjuje, da je prišlo do napake in sta s soprogo med obilico obveznosti pozabila na plačilo. 'Posipam se s pepelom,' se brani minister," na omenjenem portalu navajajo odgovore ministra, ki še trdi, da Merlaka osebno ne pozna ter da od njega ne bi pričakoval nobene neupravičene koristi. 

V Bohinju je bil Podgoršek v Merlakovem hotelu od 27. do 30. januarja, denar za dopustovanje pa je hotelu nakazal šele 7. aprila, na dan, ko je spletni portal Necenzurirano na ministrstvo poslal vprašanja v zvezi z njegovim dopustom. Račun je bil celo izdan šele 13. aprila. Novinarji spletnega portala zato preverjajo, ali so v hotelu kršili zakonodajo in ali je bilo dopustovanje ministra in njegove žene prijavljeno vsem organom. 

Podgoršek je med drugim dejal, da je na plačilo računa pozabil med potepanjem po Bohinju in da je še večjo napako naredila hotelska receptorka, ki mu, kot pravi sam, ni izdala računa. 

Podgoršek posredoval pri skladu?

Ob tem na Necenzurirano tudi poročajo, da je Podgoršek posredoval v sporu med Merlakovim kmetijskim podjetjem KŽK, ki ga je kupil leta 2015 in imel z njim velike načrte, ter skladom kmetijskih zemljišč. Spor sega v leto 2019, srž spora pa je 630 hektarjev zemljišč na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju, ki jih KŽK najema od omenjenega sklada. Na njih naj bi se paslo več kot tisoč glav živine.

Del teh zemljišč pa naj bi KŽK brez soglasja oddajal v podzakup kmetom in tako kršil pogodbo. Sklad naj bi bili na to opozorili anonimni prijavitelji, po prijavi pa so neskladje ugotovili tudi predstavniki sklada na terenu. 

Irena Majcen
Vid Rotar

Nato naj bi se bil vmešal Podgoršek. Nekaj tednov pred sodno obravnavo je bila zamenjana direktorica sklada Irena Majcen, ki ji je vlada očitala nevestno, nepravilno in malomarno delo. Vztrajala je, da so jo razrešili zaradi spora s KŽK. "Minister naj bi bil od Majcnove zahteval, naj se poravna s KŽK, a ga ni poslušala in bila razrešena," piše Necenzurirano. 

Vodenje sklada je nato začasno prevzel uslužbenec kmetijsko-gozdarske zbornice Aleš Tolar, tudi pri njem naj bi bil minister lobiral v korist KŽK, a do mirne rešitve spora ni prišlo, med drugim tudi zato, ker je temu nasprotovalo državno odvetništvo. 

Podgoršek zanika, da bi bil v sodnem sporu deloval v korist KŽK, tudi Merlak, ki se je iz lastništva KŽK umaknil konec lanskega leta, je za spletni portal Necenzurirano dejal, da ministru ni omogočil brezplačnega dopustovanja in da ga tudi nikoli ni srečal ali z njim govoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta