"Ko te nekdo, ki je mogoče prvič videl morje, objame, reče hvala in se ti nasmehne, je poplačan ves trud"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.05.2022 17:12

Prostovoljstvo je virus, ki prinaša nekaj dobrega tako za posameznika kot za družbo, je bilo slišati ob podelitvi državnih priznanj in nagrad na področju prostovoljstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki državnih nagrad in priznanj ob predsedniku republike Borutu Pahorju 
Prejemniki državnih nagrad in priznanj ob predsedniku republike Borutu Pahorju 
Bor Slana/STA

"Prostovoljstvo je najžlahtnejši, najplemenitejši gradnik naše povezane skupnosti, saj so prostovoljci osebe, ki svojega plemenitega poslanstva ne opravljajo zaradi plačila ali nagrad, temveč je največja nagrada zadoščenje," je ob podelitvi državnih nagrad in priznanj danes v predsedniški palači izpostavil predsednik republike Borut Pahor. Državno nagrado je prejel dolgoletni gorski reševalec in predsednik Gorske reševalne službe Radovljica Tonček Smolej, ki je v več kot 50 letih kot gorski reševalec sodeloval v preko 1000 reševalnih akcijah, letno pa prostovoljnemu delu nameni do 1000 ur. V svojem nagovoru je izpostavil, da je le malo prostovoljnih dejavnosti, v katerih bi posameznik tudi za ceno lastne ogroženosti reševal drugega. In gorsko reševanje je prav tako, Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) pa je dobro organizirana, z znanjem in opremo, primerljivima s podobnimi organizacijami po svetu. "Zato sprejemam to priznanje kot priznanje vsem članom GRZS, ker je uspešno delo možno le z dobro in ustrezno opremljeno ekipo sodelavcev."

Prostovoljka že od štirinajstega leta

Ob njem so priznanja za prostovoljstvo za leto 2021 prejeli Ivica Čretnik, Veronika Žižek, Slobodan Filipovič, Anton Progar, Društvo Center za pomoč mladim in Kulturno-tehnično-turistično društvo Baška dediščina. Odločitev, kdo bodo dobitniki priznanj in nagrade, je sprejel republiški odbor za državna priznanja na področju prostovoljnega dela in v njegovem imenu je predsednik Jurček Nowakk izpostavil, da je prostovoljstvo virus, ki prinaša nekaj dobrega tako za posameznika kot za družbo.

Veronika Žižek ur prostovoljstva ne šteje, saj je zadoščenje, da si svojimi talenti nekomu pomagal ali mu polepšal dan, največje darilo.
Urška Mlinarič

Najmlajša prejemnica letošnjega državnega priznanja je 25-letna študentka pedagogike in andragogike Veronika Žižek, ki se je prostovoljnega dela lotila že pri rosnih štirinajstih. "Najprej sem opravljala prostovoljno delo na župnijskem oratoriju - prostovoljni mladinski počitniški program -, po prvem letniku gimnazije pa sem najprej kot animatorka sodelovala v počitniškem programu Počitnice biserov, ki ga organizira Slovenska karitas, zadnja štiri leta pa tudi kot voditeljica na omenjenih počitnicah," je pojasnila po prejemu priznanja. Le-to ji bo v še večjo spodbudo pri delu, pa čeprav sama pravi, da ur prostovoljnega dela, za katerega se vedno najde čas, ne šteje, saj je zadoščenje, da si s svojimi talenti nekomu pomagal ali mu polepšal dan, največje darilo. "Ko te nekdo, ki je mogoče prvič videl morje prav zaradi letovanja, ki ga organiziramo za otroke iz socialno ogroženih družin, ob koncu objame, reče hvala in se ti nasmehne, je poplačan ves trud," razlaga mladenka, ki svojega časa ne namenja le mladim. "Tako kot so nam pri prostovoljnem delu starejši lahko samo vzor, saj na nas prenašajo znanje pa tudi izkušnje ter obenem prispevajo k temu, da tudi sama mlajše generacije spodbujam k prostovoljnemu delu, je pomembno tudi delo za starejše in s starejšimi."

Pisma za starejše in osamljene

Tako se je na njeno pobudo pri Karitas razvilo kar nekaj prostovoljskih programov, od Povezani preko telefona, Kuhajmo skupaj do najbolj znanje akcije Pismo za lepši dan. Ideja o tem, da bi mladi napisali pismo starejši ali osamljeni osebi, se ji je porodila v času epidemije. In tako je v lanskem letu poskrbela za odmevno akcijo, v kateri je ob koncu leta 3000 mladih polepšalo božično-novoletne praznike 5192 starejšim in osamljenim. Tako kot Smolej je tudi mlada prostovoljka izpostavila, da je pri tovrstnem delu ekipa ključna. "Sam težko premikaš stvari, če je na kupu skupina zagnanih posameznikov, ki delujejo kot ekipa, pa je marsikaj mogoče."

Veseli priznanja, ki ga je dobila voditeljica youngCaritas Slovenije, so v Karitas zapisali, da Veroniko Žižek odlikujejo vztrajnost, natančnost, srčnost, odločnost, timska naravnanost in spoštljiv odnos do sočloveka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta