Koga vse naslavlja opozorilo NIJZ, da je treba kodo na covidskem potrdilu osvežiti?

28.09.2021 11:38
Da bo osebam, ki so svoje evropsko digitalno covidsko potrdilo o cepljenju, potrdilo o negativnem testu ali potrdilo o prebolelosti natisnile med letošnjima 24. in 29. junijem, v teh dneh veljavnost natisnjenega potrdila potekla, ker je bila QR koda veljavna 90 dni, je v soboto na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in med uporabniki povzročil nekaj nemira.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Sledil je poziv, naj tisti, ki so potrdilo natisnili v tem obdobju, to zdaj naredijo še enkrat, da bo koda na  dokumentu osvežena. Oziroma/ali naj kodo v mobilni aplikaciji zVEM ponovno skenirajo, da bo skladna s predpisi, ki določajo veljavnost izpolnjevanja pogojev PCT.

Kaj natanko obvestilo pomeni in koga vse naslavlja, smo zato vprašali NIJZ, ki je v začetku julija EU-digitalna potrdila v papirnati obliki državljanom množično dostavljal v poštne nabiralnike.  

Torej. Opozorilo NIJZ velja le za tiste, ki so si potrdila konec junija, ko so bila še v poskusni fazi, natisnili sami! Potrdila, ki jih je nato na dom pošiljal NIJZ, pa so že bila skladna s predpisi, ki določajo veljavnost izpolnjevanja pogojev PCT.

Za kolikšen delež EU-covidskih potrdil sploh gre v opozorilu NIJZ? V testnem obdobju so na portalu zVEM zabeležili približno 60.000 vstopov. Nima pa Nacionalni inštitut za javno zdravje podatka, koliko ljudi si je nato evropsko covidsko potrdilo tudi res preneslo oziroma natisnilo. Prav tako nimajo podatka, koliko oseb si je po 29. juniju že preneslo nova, osvežena potrdila, in so jim s tem prejšnja testna že sama od sebe potekla.

Dva primera. Če je imela oseba v testnem obdobju status cepljenega z enim odmerkom in se je na primer 30. junija cepila z drugim odmerkom, je lastnica veljavnega EU-digitalnega covidnega potrdilo s kodo QR, ker se je njeno potrdilo 30. junija že osvežilo, zato ji zdaj ni treba narediti nič. Če pa je drugo dozo cepiva proti covidu-19 dobila prav v kratkem testnem obdobju, na primer 28. junija letos, si potrdilo ponovno prenese s portala zVEM ali natisne oziroma uporablja tistega, ki ga je v juliju po pošti prejela od NIJZ. Presečni datum za pošiljanje potrdil je bil 30. junij. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta