Letalska enota policije: Iz zraka je vse videti še bolj grozno

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
07.08.2023 06:08

Breda Šprajcar iz Letalske enote policije pravi, da morajo včasih med reševanjem tudi improvizirati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zraku so ves čas trije policijski helikopterji
Policija

Policisti so tako kot gasilci, vojska in pripadniki civilne zaščite v teh dneh na terenu z vsemi razpoložljivimi silami. Tudi v zraku. Od prvega dne so na delu vsi trije policijski helikopterji, ki na ogroženih območjih po Sloveniji rešujejo ujete na odrezanih območjih, dovažajo nujne potrebščine, hrano, gorivo, zdravila, je naštel notranji minister Boštjan Poklukar. Kljub slabemu vremenu so policijski helikopterji intervenirali v najbolj zahtevnih okoliščinah, dežju in megli.

"Delamo na polno, z vsemi helikopterji in z vso dodatno opremo," je za Večer povedala pilotka Letalske policijske enote Breda Šprajcar v minutah, ko se je v helikopter še natakalo gorivo - že nekaj minut kasneje je bila ekipa znova v zraku. Dela je ogromno, kaj takega še niso nikoli doživeli, pravi pilotka. Iz zraka je vse videti še bolj grozno, ob prizorih pod njimi ji gre kar na jok, pravi. A za čustva zdaj ni časa, saj imajo polne roke dela z evakuacijami in reševanjem ljudi. Tudi z improvizacijo. "Danes smo tako v Črni na Koroškem z bagrom in vitlom reševali onemoglo osebo. Nihče od nas si ni nikoli mislil, da bomo kdaj izvedli tudi tako reševanje na popolnoma odrezanem koncu države," opisuje svoje delo pilotka. Da se odzovejo na vse klice, če se le lahko. Tako so na primer družini, ki je morala zapustiti hišo, na domačiji pa je ostal njihov pes, pripeljali tudi njihovega ljubljenčka. "Pomagamo po najboljših močeh." Čez dan torej pomagajo, kjer je treba, čez noč pripravljajo helikopterje, da so ob prvih svetlih trenutkih dneva že pripravljeni na vzlet.

Breda Šprajcar je pilotka policijskega helikopterja.
Zarja Jana

Zaveda se, da bo kasneje prišlo vse za njimi - tako fizična utrujenost kot čustva, ki jih za zdaj potiskajo v ozadje. A s tem se bodo ukvarjali, ko bo delo opravljeno. Tudi ko se bo voda umaknila, ko bodo zaključene evakuacije in prevozi ljudi, bo dela še ogromno, saj bodo takrat vozili opremo, ki bo potrebna za sanacijo. "Iz zraka je videti, kako so uničene ceste, kako grozijo plazovi. Težave so s komunikacijo, s tem se spopadamo tudi mi," je dejala pilotka Šprajcarjeva. In vse to bo treba obnoviti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta