Mesarji in trgovci dvigajo cene mesa. Nekateri rejci ogorčeni: "Gre samo za pohlep"

15.10.2021 02:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mesnopredelovalnih podjetjih za napovedano podražitev krivijo višje stroške proizvodnje. 
Andrej Petelinsek

Predsednik GIZ Mesne industrije Slovenije in direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je napovedal skorajšnjo občutno podražitev mesa. Ta je posledica podražitev surovin za proizvodnjo mesa. Pri tem je ocenil, da naj bi se podražilo tako svinjsko kot tudi goveje in piščančje meso, in sicer za od deset do petnajst odstotkov. Krivec je ob tem za Slovensko tiskovno agencijo izrazil še pričakovanje, da bodo tudi trgovci prevzeli del stroškov, da ne bi prišlo do še večjih podražitev.

Proizvajalci: Prisiljeni smo se prilagoditi

Izdelke bodo podražili tudi drugi proizvajalci. "Žal se razmere na svetovnem trgu hrane ne umirjajo in se še vedno drastično spreminjajo. Čeprav smo v veliki meri uspeli cene še držati na enaki ravni, to v prihodnje žal ne bo več mogoče in smo se primorani prilagoditi razmeram na trgu ter dvigniti cene tako pri svinjskem, piščančjem in govejem mesu kot tudi pri mesnih izdelkih," pojasnjujejo v Panviti, enem največjih slovenskih igralcev, ki mesne izdelke trži pod blagovno znamko Ave. Kot dodajajo, za zdaj še ne morejo povedati, kolikšno bo dejansko zvišanje, saj se o tem še dogovarjajo s trgovci. Med glavne dejavnike dviga cen mesa in mesnih izdelkov tudi sami prištevajo dvig cen na več področjih, od krme za živali in repromateriala do embalažnih materialov, transportnih in logističnih storitev, energentov ter stroškov dela in storitev.

Iz istih razlogov bodo cene dvignili tudi v Perutnini Ptuj. Z novembrom bodo podražili posamezne izdelke iz programov piščančjega mesa, perutninskih izdelkov in pripravljenih izdelkov. Cene bodo v povprečju dvignili za deset odstotkov.

Proizvodnja v Perutnini Ptuj 
Marko Vanovšek

Po podatkih Statističnega urada Slovenije so se cene živilskih izdelkov zvišale že v lanskem letu. Med izdelki, ki so se glede na leto poprej najbolj podražili, je bilo tudi mleto mešano meso, ki se je lani podražilo za kar 23 odstotkov. Podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo živil, so lansko leto skupno ustvarila za dve milijardi evrov prihodkov, kar je za 3,6 odstotka manj kot v letu 2019. Od tega so največ prihodkov, več kot 700 milijonov evrov, ustvarili ravno na področju proizvodnje mesa in mesnih izdelkov.

Rejci: Razkorak je vedno večji

Branko Buček
Nataša Juhnov

Predsednik Zveze govedorejcev Pomurja Branko Buček je nad napovedanimi podražitvami ogorčen: "Naj si že enkrat prenehajo polniti žepe. Naše odkupne cene še vedno padajo, medtem ko se vse drugo draži. To bo privedlo do še hitrejšega propadanja kmetij. Očitno je cilj države spet nazaj vzpostaviti velika kmetijska gospodarstva, ki jih bodo lahko upravljale samo delniške družbe." Buček ne verjame, da bo predelovalna industrija na račun višjih cen plačala več tudi rejcem. "Po zdajšnjih informacijah ne bomo dobili ničesar." Stroški reje so se po besedah Bučka samo v letošnjem letu zvišali za 30 odstotkov. "Vsaka pošiljka krmil in beljakovinskih komponent je dražja, hkrati je na voljo vedno manj subvencij. Tako nastaja vedno večji razkorak. Že zdaj nekatere kmetije v našem okolju napovedujejo opuščanje proizvodnje, saj vidijo, kam to pelje, in vedo, da tega ne bodo preživeli." Meni, da gre zgolj za priložnost, ki so jo ob vsesplošnih podražitvah začutili mesarji in trgovci, da tudi sami dvignejo cene. "Gre samo za pohlep in nič drugega. To se zdaj dogaja po celi Evropi, mi v Sloveniji pa smo seveda med prvimi," še pove Buček, ki se sprašuje, kako si bodo delavci z nizkimi plačami še lahko privoščili meso.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta