Mesta največji osmoljenec prazničnega dogajanja

Vida Božičko Vida Božičko
04.12.2021 06:00

Večina turističnih lokacij je zadovoljna z rezervacijami za božično-novoletne praznike. Decembra se najmanj veselijo mestni hotelirji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dober začetek zimske sezone si obetajo tudi na Mariborskem Pohorju. 

Igor Napast

Turistični promet je v obdobju od julija do prve polovice oktobra izkazoval znamenja okrevanja. Nato sta se začela nagel porast števila okužb in dolgotrajna uvrščenost Slovenije na seznam epidemiološko temno rdečih držav. "To je povzročilo veliko število odpovedi rezervacij in odsotnost novih," pravi Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije. Kasneje je število rezervacij spet zraslo in dobro zasedenost za čas božično-novoletnih praznikov zdaj pričakujejo v gorskih, termalnih in obalnih destinacijah.

Obala in terme bodo v decembru dobro zasedene

"Hoteli v občini Piran imajo decembra že precej rezervacij. Predvsem za vikende so hoteli že zelo dobro zasedeni," je dejala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. "V drugi polovici novembra se je sicer trend povpraševanj nekoliko upočasnil. To se pozna še posebej pri gostih iz tujine," še pravi. Letos bo tako bistveno manj Avstrijcev, Italijanov in Nemcev. Večina bo domačih gostov.

Na domače goste stavijo tudi v termah. Nastanitvene zmogljivosti Term Krka so te dni polno zasedene. In po podatkih rezervacij bodo dobro zasedeni še vse do konca leta. "Tako kot pred epidemijo koronavirusne bolezni imamo v Termah Krka tudi zadnji dve leti največ domačih gostov - zanimajo jih klasični programi termalnega oddiha in programi za boljšo kakovost vsakdanjega življenja v naših treh zdraviliških enotah," so zapisali v odgovoru. Tudi v Termah Olimia za ta mesec napovedujejo dober obisk. "Letos sicer ne bo novoletnih zabav in srečanj, pač pa bo bivanje v naših termah bolj usmerjeno na mirne velnes užitke v krogu najdražjih," pojasnjujejo. Glede števila prenočitev po trenutno prejetih rezervacijah pa ocenjujejo, da bo sezona primerljive z letom 2019. "Do konca leta bodo še vedno prevladovali domači gosti, medtem ko verjamemo, da se bo v začetku leta z njihovimi počitnicami vrnilo nekaj gostov iz sosednje Hrvaške in Srbije," so dejali.

Gorske destinacije letos privabljajo predvsem domače goste

Dobro zasedenost v decembru pričakujejo tudi v Termah Zreče in na Rogli. "Glede na trend rezervacij v zadnjem hipu, je zaenkrat nekaj prostih kapacitet še v božično-novoletnem terminu. Po trenutnih rezervacijah bomo v Termah Zreče ustvarili 7851 prenočitev oziroma enajst odstotkov več kot v decembru 2019. Po pričakovanjih bo največ slovenskih gostov, in sicer kar 95 odstotkov. Med tujci bo največ državljanov Bosne in Hercegovine, Madžarov, Nemcev, Italijanov in Hrvatov," pojasnjuje Tina Tinta Kovačič iz Uniturja.

Dober začetek zimske sezone si obetajo tudi na Mariborskem Pohorju. "Kapacitete se polnijo in obeti za Pohorje so dobri. Večina bo letos sicer domačih gostov, kar 90 odstotkov. Običajno je bilo razmerje med domačimi in tujimi 50:50. Se pa interes tujcev povečuje za del sezone po novem letu. Zanimajo se predvsem Hrvati, Srbi in Madžari," pravi Vasja Ilešič, direktor hotela Betnava in predsednik Združenja malih hotelirjev Maribora.

Tudi v glampingih računajo na dobro zimsko sezono. "V glavni poletni sezoni smo beležili povsem normalno sezono, pri čemer so prevladovali tuji gostje, a pretežno iz držav Evropske unije. Sicer pa imamo ogromno domačih gostov, ki se po prvi izkušnji, ko so pri nas že izkoristili turistične bone, ponovno vračajo," je dejala Špela Dolinar, glamping.si in glamping resort Chateau Ramšak.

Mestni hoteli ostali brez glasbe in zabav ob koncu leta

Drugače je v mestu. "Tam je slika povsem obrnjena. Za hotele v centru Maribora sploh ni nobenega povpraševanja za čas božično-novoletnih praznikov. Veliko bolj so zasedene destinacije zunaj mest," še pravi Ilešič.

Podobno opozarja tudi Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije in direktor ljubljanskega hotela Slon. "V mestih pričakujemo zelo slabo zasedenost. Omejena so vsa slavja, konferenčne dvorane, kjer smo imeli prednovoletne dogodke in zaključke leta, bodo prazne. Poleti smo govorili o počasnem okrevanju, zdaj pa je slabše," razlaga Jamnik. "Še novembra so bile rezervacije za december dobre, nato pa so začele deževati odpovedi." Kot še dodaja, so mestni hoteli v decembru običajno naredili največ prihodkov iz gostinske dejavnosti. Letos pa bo tega bistveno manj. "Letos denimo ponujamo le silvestrske večerje, ki se morajo končati do 22. ure, glasba pa je prepovedana," je še dejal in nadaljeval, da bo tudi decembra mestno hotelirstvo najbolj prizadeto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta