Minister na spoznavnem obisku: Slovenščina na avstrijskem Koroškem od jasli do univerze

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
22.06.2022 17:33

Minister Matej Arčon se je na svojem prvem uradnem sestanku s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem seznanil z njihovimi najbolj perečimi problemi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Arčon na neformalnem srečanju s koroškimi rojaki
USZS

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je nadaljeval svoje prve uradne, pravzaprav spoznavne obiske pri predstavnikih slovenske narodnostne skupnosti za mejo. Na slovenskem generalnem konzulatu v Celovcu se je srečal s predstavniki krovnih organizacij naše manjšine v Avstriji. Z Narodnega sveta koroških Slovencev je prišel predsednik Valentin Inzko, Zvezo slovenskih organizacij je zastopal Marjan Sturm in Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Heribert Kulmesch. Predstavniki Kulturnega društva Člen 7 za Slovence na avstrijskem Štajerskem pa so se za odsotnost opravičili, prav tako avstrijska poslanka Olga Voglauer. Kasneje se je minister v neformalnem srečanju sestal še s predstavniki različnih drugih slovenskih zvez in ustanov v Avstriji.

Koroški Slovenci so ministru brez listnice, ki sta ga spremljala državna sekretarka z vladnega Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalni konzul Anton Novak, predstavili najbolj pereče probleme manjšine, med katerimi zlasti izstopata dvojezično šolstvo in vzgoja. Tako so iz službe za odnose z javnostmi pri Uradu sporočili: "Izpostavljeno je bilo področje zagotovitve po celotni izobraževalni vertikali od jasli do univerze." Sogovorniki so sklenili, da za to področje oblikujejo strokovno skupino, ki bo skušala najti poti do omenjenih ciljev. Po sestanku je minister v izjavi za medije poudaril pomen rednega dialoga, ki naj bi poslej potekal vsaj enkrat na dva meseca.

Minister je poudaril tudi pomen Evropske prestolnice kulture v Novi Gorici in Gorici leta 2025. Izrazil je pričakovanje, da bodo koroški Slovenci sodelovali v projektu, ki v ospredje postavlja tudi čezmejnost in manjšinske stvarnosti. O projektu EPK je Arčon govoril že prejšnji teden v Gorici, ko se je uradno kot minister prvič sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. Tam je dejal, da naj bi ob Evropski prestolnici kulture potekalo tudi "največje srečanje Slovenk in Slovencev v zamejstvu in po svetu doslej. Obenem pa si želimo, da bodo Slovenci v zamejstvu in po svetu naši največji promotorji Evropske prestolnice kulture." V Gorici so med drugim, recimo o izseljevanju iz Benečije, govorili predvsem o možnosti, kako zagotoviti predstavnika slovenske manjšine v italijanskem parlamentu, ki bo jeseni občutno zmanjšal število poslanskih sedežev, in tudi stalnega predstavnika v deželni vladi Furlanije - Julijske krajine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta