Minister Podgoršek zadovoljen, kmetje pa previdni

Timotej Milanov Timotej Milanov
27.12.2021 06:06

Vlada zagotovila dodatnih 310 milijonov evrov za razvoj kmetij, a kmetje opozarjajo, da bo pomembna predvsem izvedbena raven strateškega načrta skupne kmetijske politike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Evropska prašičereja je v zgodovinski krizi. Foto: Tadej REGENT

Tadej Regent

Potem ko je bil po dolgotrajnih usklajevanjih med kmetijskim ministrstvom in predstavniki kmetijskih organizacij dosežen dogovor glede strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027, je omenjeni dokument potrdila še vlada in ga tako pet pred dvanajsto poslala Evropski komisiji, kamor so jih države članice Evropske unije morale dostaviti do konca leta. Tudi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek izpostavlja, da iztekajoče se leto kmetom v Sloveniji ni prizanašalo. Pri tem med drugim izpostavlja spomladansko pozebo in težave v čebelarstvu. "Iskali smo tudi načine pomoči za prašičerejski sektor, ki je v celotni Evropi pred zlomom."

Dva stebra: neposredna plačila in razvoj podeželja

Jože Podgoršek: "Kmetom leto ni prizanašalo. Spomnimo se pozebe in težav v čebelarstvu." Foto: Bojan Tomažič

Bojan Tomažič

S kilogramom in pol pridelka na panj je čebelarstvo padlo na daleč najnižjo raven od začetka merjenja pridelka medu v Sloveniji. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Samooskrba s prašičjim mesom bo padla

"Da je država dodatno podprla kmetijstvo, je v redu, ampak zaenkrat še ne vemo, kaj bodo prinesli ukrepi sheme za okolje in podnebje in kmetijsko-okoljsko podnebnih plačil. Komaj takrat, ko bodo vsi ukrepi natančno finančno ovrednoteni, bomo videli, kaj smo pridobili in kaj izgubili," pravi predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga, ki opozarja, da bo pomembna predvsem izvedbena raven strateškega načrta, saj bo ta neposredno vplivala na ekonomski status vsake kmetije. "Vedno nam govorijo, da prašičereji ne morejo pomagati s proizvodno vezanimi plačili, čeprav je panoga v največji krizi v zgodovini. Z ekonomskega vidika smo tik pred koncem, samo še dobra volja nas ohranja pri življenju. Posledice so že vidne, saj že prihaja do opuščanja dejavnosti na malih in srednje velikih kmetijah. Samooskrba s prašičjim mesom bo v naslednjem letu zagotovo padla." Po podatkih ministrstva za kmetijstvo smo imeli v lanskem letu v Sloveniji 40-odstotno stopnjo samooskrbe s prašičjim mesom. Varga ob tem izpostavlja, da kljub nizki samooskrbi in nizkih odkupnih cenah kmetje težko prodajo živali. Po njegovem mnenju predvsem zaradi uvoza poceni mesa s strani živilskopredelovalne industrije in trgovskih verig. Trenutno lahko na trgu dobijo 1,45 evra za kilogram svinjskega mesa, kar je ob izrazitem višanju stroškov reje ekonomsko nevzdržno. Samo mineralna gnojila so se v zadnjem letu podražila za 300 odstotkov. Da bi pokrili stroške, bi morali iztržiti vsaj dva evra za kilogram mesa. Varga meni, da pomurska in podravska regija veliko izgubljata z ukinjanjem proizvodno vezanih plačil za strna žita. "To je bil neke vrste amortizer za prašičerejske in govedorejske kmetije, saj smo dobili podporo za pridelavo ječmena kot osnovnega dela obroka za prašiče. Pšenica pa je že zdaj ena najmanj zanimivih kultur za kmete, saj je povezana z ogromnimi stroški pridelave. To bo pomenilo tudi manjšo samooskrbo s krušnimi žiti v državi."

Kdo si bo lahko privoščil dražjo hrano?

Tudi predsednik Zveze govedorejcev Pomurja Branko Buček ni navdušen nad ukinitvijo proizvodno vezanih plačil za strna žita. Cene govejega mesa so se medtem sicer nekoliko popravile, govedorejci si trenutno lahko obetajo štiri evre za kilogram mesa in 36 centov za liter mleka. "Pravijo, da se bo morala domača hrana podražiti. Sprašujem se, kdo si jo bo potem še lahko sploh privoščil. Delavci z minimalnimi plačami zagotovo ne."

Danilo Meolic: "Vsaki dve leti bomo na novo ocenili, kateri sektor je v težavah in potreben pomoči." Foto: Timotej Milanov

Timotej Milanov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta