Ministrica se ni želela odreči facebooku

Franja Žišt Franja Žišt
15.03.2022 17:40

Predstavniki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se niso odločili pasti v ministričino "zasedo"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le kdo je ministrici prišepnil, kako naj znova ponagaja sindikatom? Scenarij včerajšnjega dogajanja "ni nastal na njenem zelniku, ampak kaže na prstne odtise nekega drugega politika", so poudarili sindikalisti.
Robert Balen

Ko so minulo sredo zaposleni v vzgoji in izobraževanju stavkali, jih je ministrica Simona Kustec povabila na dva delovna pogovora o odprtih vprašanjih. "Ker iz vabila ni bilo jasno, ali gre za pogajanja o stavkovnih zahtevah ali drugi vsebini, smo javno pozvali ministrico, naj pojasni, ali gre za začetek resnih in korektnih pogajanj o stavkovnih zahtevah. Do danes ministrica ni odgovorila na ključna vprašanja o vsebini obeh sestankov in o svojem mandatu za pogajanja," sta davi pojasnila glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj in predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič.

A do delovnega pogovora, ki je bil napovedan za danes, ni prišlo. Ministrica je namreč včeraj kar na facebooku predstavnike zaposlenih obvestila, da bodo "delovni sestanek neposredno prenašali" na facebook strani ministrstva. "Odločitev je ministrstvo sprejelo avtoritarno, brez kakršnegakoli dogovora ali strinjanja povabljenih na sestanek. Glede na manipulacijo z nepreglednimi seznami plač, ki jih je ministrstvo posredovalo javnosti pred stavko, da bi jo razvrednotilo v očeh javnosti, zlasti pa glede na izkušnje iz preteklega leta z delovnimi pogovori, ki jih je vlada v zadnjem trenutku spremenila v javne dogodke z neposrednim prenosom in predvajanjem zmanipuliranih podatkov in posnetkov, je jasno, da ministrstvo pripravlja še eno režirano predstavo za javnost," so pred sestankom opozorili v obeh sindikatih. Ker ministrica do poldneva ni preklicala prenosa v živo, se predstavniki sindikatov sestanka niso udeležili.

Ti so dvomili o nameri ministrice, da sestanek prenašajo "zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti". Sestanek je bil očitno namenjen javnosti, ne pa nam, je dejal Štrukelj in dodal, da je ministrstvo želelo predvajati "vnaprej pripravljene diskreditacije in omaloževanja sindikatov in zahtev". Da ministrica ignorira socialni dialog že dve leti, je poudaril Kovačič. Izpostavil je, da na sestanku ne bi imeli vpliva na to, kaj bo predvajano javnosti, saj niso imeli zagotovil, da bo predvajano vse, kar bodo povedali: "Vse skupaj bo videti kot inkvizicijski proces proti sindikatom, proti tistim, ki jih predstavljamo, proti našim stavkovnim zahtevam, kot monolog oblasti, kot obtožnica zoper katero ni pritožbe." Odločili so se, da v "to zasedo" ne bodo padli.

Ministrica je v prenosu v živo tako še enkrat ponovila floskule, ki jih je vlada zapisala v neodgovoru na stavkovne zahteve, kot so ga poimenovali sindikati. Glavni stavkovni odbor sindikata Sviz bo o nadaljevanju stavke odločal v začetku prihodnjega tedna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta