Ministrstvo naj preveri posledice gradnje HE

Urban Červek
29.11.2020 17:00
Upravno sodišče je razveljavilo odločbo, s katero je ministrstvo za okolje in prostor potrdilo ustreznost strateškega državnega dokumenta Akcijski načrt za obnovljive vire energije 2010-2020.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na srednji Savi želijo zraditi kar deset novih hidroelektrarn. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Društvu za preučevanje rib Slovenije (DPRS), ki je na čelu prizadevanj proti gradnji hidroelektrarn na Savi oziroma uničenju naravnega okolja, ki bi ga ta gradnja prinesla, je upravno sodišče znova uspelo prepričati s svojimi argumenti. Sodišče je 22. oktobra v sodbi odpravilo odločbo, s katero je ministrstvo za okolje in prostor januarja 2018 potrdilo ustreznost Akcijskega načrta za obnovljive vire energije 2010-2020 (ANOVE). Sodišče je ministrstvu med drugim naložilo, da opravi ponovno presojo vplivov na okolje, ki jih ima predvideni načrt, ter da pred njegovo ponovno potrditvijo izključi možnost, da bi uresničevanje "škodljivo vplivalo na varstvene cilje varovanih območij in njihovo celovitost ter na povezanost evropskega ekološkega omrežja".

Vpliv na naravo je bistven

"Že v samem postopku sprejemanja ANOVE smo namreč neuspešno opozarjali na vrsto procesnih in vsebinskih nepravilnosti. Izrecno smo opozarjali, da je končna sprejeta ocena okoljskega vpliva ANOVE - to je ocena C, ki pomeni "nebistven vpliv zaradi izvedbe omilitvenih ukrepov" - povsem neustrezna in nepravilna. ANOVE je namreč kot strateški cilj Slovenije predvidel 27-odstotni delež obnovljivih virov energije v letu 2030, pri tem pa sta objavljeno Okoljsko poročilo za ANOVE in spremljajoči dodatek nedvoumno opozarjala, da ta cilj ne bo dosežen brez postavitve hidroelektrarn (HE) v varovanih območjih Nature 2000, kar pa lahko pomeni 'bistven vpliv' na okolje, torej oceno D. Oceni D in edina slabša E pomenita, da vplivi izvedbe načrta za uresničevanje okoljskih ciljev načrta niso sprejemljivi, da je načrt okoljsko nesprejemljiv," so sporočili iz društva.

Po navedbah nevladne organizacije, ki jo vodi Andreja Slameršek, je upravno sodišče potrdilo, da strateški državni dokument ANOVE, ki predstavlja podlago za načrtovanje in izvedbo vrste postopkov - kot je umeščanje in gradnja konkretnih HE, nikakor ni ustrezno strokovno pripravljen. "Izvedena presoja vplivov načrta na okolje je močno pomanjkljiva - umanjka presoja kumulativnih vplivov načrtovanih HE, sprejemljivost načrtov za posamezna varovana območja sploh ni bila presojana, iskanje ter tehtanje možnih alternativ za že potrjene okoljsko škodljive načrtovane projekte na varovanih območjih je neustrezno in nezakonito preloženo na kasnejše načrte na nižjih ravneh," je le del zaključkov upravnega sodišča.

Izsmejane nevladne organizacije

Sodišče je ministrstvu za okolje in prostor naložilo, da opravi ponovno celostno presojo vplivov na okolje, ki jih ima predvideni načrt, ter da pred ponovno potrditvijo ANOVE izključi možnost, da bi njihovo uresničevanje "škodljivo vplivalo na varstvene cilje varovanih območij in njihovo celovitost ter na povezanost evropskega ekološkega omrežja".

"Na potrjene napake in nepravilnosti smo MOP v zadnjih letih vztrajno opozarjale naravovarstvene in okoljevarstvene nevladne organizacije, ki pa smo bile kot stranski udeleženci v postopkih priprave in sprejemanja strateških dokumentov pogosto ignorirane in celo izsmejane, zaradi uporabe pravnih sredstev, ki smo jih zaradi ignorance bile primorane uporabiti v postopku, pa javno šikanirane in celo obtožene povzročitve finančne škode - čeprav sodišča naše tožbe redno potrjujejo!" so še sporočili iz društva, kjer menijo, da razsodba neposredno vpliva na vse projekte, katerih pravna podlaga in projektna dokumentacija se tudi posredno sklicuje na ANOVE, torej tudi na tekoče postopke pridobivanja gradbenega dovoljenja za HE na Savi. (uč)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta