Ministrstvo zavrnilo vlogo Nacionalne tiskovne agencije za vpis v razvid medijev

03.09.2021 16:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Profimedia

Vlogo za vpis v razvid medijev spletnega mesta Nacionalne tiskovne agencije (NTA) je ministrstvo za kulturo zavrnilo. To so storili, ker je bila vloga nepopolna in je prijavitelj po uradnem pozivu ni dopolnil v roku, so na ministrstvu pojasnili za Večer. Nepopolne vloge vsebinsko še ne morejo komentirati, saj se lahko pri NTA na odločitev pritožijo pri upravnem sodišču, so še dejali.

Tudi pri NTA odgovorov na vprašanja, zakaj niso dopolnili vloge v zakonskem roku, v katerih točkah je bila nepopolna in ali se bodo nad odločitvijo pritožili, niso dali, saj od ministrstva še naj ne bi prejeli uradne odločbe. Informacijo so danes dobili iz medijev, so pojasnili.

V teku inšpekcijski postopki

Spletno mesto NTA je po podatkih spletnega orodja Register.si nastalo 5. marca letos in že od takrat objavlja novičarske vsebine, ne da bi izpolnjevalo enega osnovnih pogojev zakona o medijih – ta je, da mora izdajatelj pred pričetkom izvajanja dejavnosti priglasiti medij pri pristojnem ministrstvu. Pri NTA so za Večer sicer dejali, da so vlogo na ministrstvo oddali aprila letos.

V 16. členu zakona med drugim piše, da izdajatelj prek medija, ki ni vpisan v razvid medije, ne sme razširjati programskih vsebin. V nasprotnem primeru lahko medijski inšpektorat takšnemu mediju "prepove opravljanje dejavnosti ter mu zaseže delovne priprave, izdelke in material, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti", še piše v zakonu.

Kot smo že poročali, inšpektorat za kulturo in medije vodi postopke zoper NTA in spletne portale Informer.si, Telegraf.si in Politico.si. Postopek zoper nobenega še ni zaključen, so sporočili z ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta