Mladi v tujino že v srednji šoli

Urban Červek Urban Červek
13.02.2019 11:13

Ne le študenti, ki jim je program Erasmus na široko odprl vrata na tuje univerze, tudi nekateri dijaki se odločijo, da bodo del šolanja opravili v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

“Zanimanja je vsekakor iz leta v leto več, smo pa Slovenci v primerjavi z drugimi državami, na primer z Nemci, Italijani, Španci, bolj zadržani, kar zadeva odhod naših otrok v tujino. Mnogokrat kljub želji otroka prevlada strah staršev pred neznanim, strah, da bodo v naši šoli kaj zamudili, da se bo to poznalo pri nadaljevanju šolanja … Ugotavljamo pa, da predvsem v zadnjih dveh letih tako učenci kot dijaki in njihovi starši spoznavamo, da obstaja precejšnja verjetnost, da bodo naši otroci uspešno osebno in poklicno kariero gradili v tujini, za kar bodo potrebni znanje, samozavest in lastna iniciativa. In kje lahko to bolje pridobimo kot z izkušnjami, pridobljenimi v tujini?” pravi Vesna Košir Šalabalija, direktorica podjetja LTA Jezikovna potovanja iz Slovenske Bistrice, ki organizira šolanje dijakov v tujini.

V ZDA, na Japonsko, Dansko

Na II. gimnaziji Maribor je dijakov, ki bi se odpravili v tujino, da bi tam opravili del šolanja, relativno malo. “Imeli smo posamične dijake, ki so odšli v ZDA, na Japonsko, na Dansko, v Nemčijo,” pravi ravnatelj Ivan Lorenčič, kot razlog za odhod dijakov v tujino pa navede širjenje obzorij in seveda učenje tujega jezika. Če dijaki en letnik opravijo v srednji šoli v kateri od držav EU, se mu ponavadi ta po prihodu nazaj na gimnazijo prizna in lahko šolanje nadaljuje s svojimi vrstniki. “Priznajo se jim praviloma vsi predmeti razen slovenščine, ki jo morajo opraviti po prihodu v domovino, nekateri pa izpite opravljajo že kar med bivanjem v tujini, na daljavo,” pravi Lorenčič. Drugače je pri šolanju v ZDA, kjer nivo izobraževanja ni primerljiv. “V tem primeru dijak pač izgubi eno leto in mora tisti letnik v domovini opravljati znova.”

Priznavanje izobraževanja

Priznavanje izobrazbe, pridobljene v tujini, je v pristojnosti izobraževalne institucije, kjer namerava dijak nadaljevati šolanje, bodisi srednje šole bodisi univerze, so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje.
“Priznavanje izobraževanja za namen nadaljevanja izobraževanja v Sloveniji je upravni postopek, ki se prične na tisti izobraževalni instituciji, kjer imetnik listine želi nadaljevati izobraževanje,” navajajo na spletni strani ministrstva. Vlogo morajo dijaki podati na posebnem obrazcu N, ki je objavljen na spletni strani ministrstva. Če pa želi dijak, ki je v tujini opravljal srednjo šolo, pridobiti potrdilo o poklicni kvalifikaciji, ga lahko pridobi pri ENIC-NARIC centru ministrstva za izobraževanje.
Sicer pa podatkov, koliko dijakov iz Slovenije se šola v tujini, na ministrstvu nimajo, saj srednja šola ne sodi več v obvezno šolanje, so nam pojasnili. Tudi štipendij za takšno izobraževanje ministrstvo ne podeljuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta