Mobilnost je svoboda. Naj bo varna.

Potreba po svobodi, neoviranem gibanju in dinamičnosti oblikuje življenjski stil sodobnega človeka. Pa smo mu kos?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Osebna mobilnost je še toliko bolj pridobila na pomenu v času ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, ko je zastal javni promet. Kolesa in skiroji so šli za med. Tudi prodajalci (predvsem rabljenih) vozil se sprva niso mogli pritoževati, povpraševanje po prevoznih sredstvih vseh vrst in oblik je vsaj začasno naraslo, do ukrepa, ki je omejil gibanje na matične občine. Ali to pomeni, da bo osebna mobilnost ob naslednjem sproščanju ukrepov dobesedno eksplodirala?

To utegne biti tudi težava. Ne le, da nam manko voženj s kolesi, motorji, avtomobili in skiroji v zimskem času krni naše spretnosti upravljanja teh prevoznih sredstev, te občutke bomo morali pridobiti nazaj. Zato se utegnemo na trenutke znajti tudi v manj prijetnih situacijah, ki se bodo končale s trki, padci, udarci, odrgninami in drugimi poškodbami … sploh v mestnih središčih in drugih okoljih, kjer se »ljudem vedno nekam mudi«.

Hitrost in gneča namreč še nikoli nista bili recept za kaj dobrega. Z novimi oblikami prevoznih sredstev, predvsem v urbanem okolju, so se začela pojavljati tudi nova tveganja in izzivi zagotavljanja varnosti v prometu. Spremembe v prometu od vseh udeležencev zahtevajo nov način delovanja in obnašanja, od načrtovalcev in upravljavcev prometne infrastrukture do raznih prilagoditev, novih rešitev in tudi novih pravil.

Kaj torej lahko posameznik stori za lastno varnost in miren spanec? Poleg tega, da uporablja tehnično brezhibno prevozno sredstvo ter zaščitno opremo (npr. čelado na kolesu, motorju, rolki in/ali skiroju) in spoštuje prometna ter druga pravila, se lahko predvsem ustrezno zavaruje.

Zavarovanje za sodobno življenje

Shutterstock

Kot odgovor na nove okoliščine življenja, predvsem v urbanem okolju, je Zavarovalnica Triglav, kot prva zavarovalnica v Sloveniji, uvedla AvtoMobilno zavarovanje. Gre za nadgrajeno avtomobilsko zavarovanje, ki edino v Sloveniji posamezniku omogoča, da poleg avtomobila zavaruje tudi ostala prevozna sredstva klasične ali sodobne oblike mobilnosti, kot so rolka, skiro, električni skiro in kolo. Omogoča tudi možnost zavarovanja odgovornosti in asistence kolesarjev ter uporabnikov posebnih prevoznih sredstev ter zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu in zavarovanje prtljage, ki se nahaja v ali na prevoznem sredstvu.

AvtoMobilno zavarovanje krije škodo, ki ste jo vi ali uporabniki vašega prevoznega sredstva (avtomobila, rolke, skiroja, kolesa) povzročili tretjim osebam. Če vam na primer zmanjka baterije na električnem skiroju ali pa se vam strga veriga na kolesu, lahko pokličete asistenco, ki vam nudi prevoz oziroma popravilo vašega prevoznega sredstva.

Ne vozite avtomobila? Nič hudega. V Zavarovalnici Triglav namreč nudijo tudi samostojno zavarovanje mikro mobilnosti. To po vzoru avtomobilskih zavarovanj omogoča osnovno in kasko zavarovanje, pri čemer že osnovni paket vključuje zavarovanje odgovornosti voznika – lastnika mikro prevoznega sredstva, asistenčne storitve za mikro prevozno sredstvo in njegovega voznika ter nezgodo in asistenco ob poškodbi. V zavarovalnici so imeli v mislih vse vidike mikro mobilnosti, saj lahko na ta način enostavno in učinkovito zavarujemo mikro prevozna sredstva, kot so kolo, električno kolo, segway, električni skiro, električni skuter in invalidski voziček.

Skiro pod smrečico? Zakaj pa ne?

V prednovoletnem času so starši »bombardirani« s predlogi glede prazničnih daril. Na seznamu otrok in odraslih se med drugim znajdejo kolesa, rolke in skiroji, tudi v električni različici. Da bo vstop v novo leto kar se da vesel in varen, poskrbite za celovito darilo. Poleg t. i. mikro prevoznih sredstev priložite še čelado, ščitnike in ustrezno zavarovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.