Mufti Nedžad Grabus se po 15 letih vodenja Islamske skupnosti poslavlja

Urška Mlinarič
29.03.2021 15:31
Grabus bo v zgodovino Islamske skupnosti in slovenske družbe nasploh zapisan kot tisti, ki mu je uspelo zgraditi prvo džamijo v Ljubljani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem ko mu je uspelo zgraditi prvo džamijo v Ljubljani, se mufti Grabus poslavlja.
Robert Balen

"Petnajst let služenja Islamski skupnosti in muslimanom v Sloveniji je dovolj od mene," so bile besede, s katerimi je mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus na nedeljski seji članom Zbora Islamske skupnosti sporočil, da se 30. junija, po 15 letih vodenja druge največje verske skupnosti v Sloveniji poslavlja z najvišjega položaja v njej.

Zakaj se je Grabus odločil dve leti pred iztekom mandata zapustiti položaj muftije, ni znano, saj so se v islamski skupnosti zavili v molk. Dobri poznavalca razmer pa ocenjujejo, da se bo vrnil v Sarajevo, kjer predava na fakulteti islamske znanosti in kjer bo v naslednjih letih gradil svojo kariero kot odskočno desko za kandidaturo za reis ul ulemo - najvišjega verskega in duhovnega poglavarja muslimanom v BiH. Volitve za reisa bodo leta 2026, njegova kandidatura pa se je omenjala že na minulih dveh volitvah. Vsekakor je dejstvo, da mu je po 45 letih prizadevanj muslimanov v Sloveniji uspelo v Ljubljani zgraditi Islamski verski in kulturni center, pomembna referenca. S svojo odločitvijo je seznanil tudi sedanjega reisa Huseina Kavazovića, ki je, tako mufti, pokazal razumevanje in je z njo tudi soglašal.

Ob napovedi slovesa je mufti izrazil upanje, da bo do 30. junija tudi že znano ime novega muftije. Zadnja leta se sicer kot najresnejši kandidati omenja tajnik skupnosti Nevzet Porić, ki je bil vseh 15 let Grabusov najtesnejši sodelavec.

Grabus je zbranim na nedeljski seji povedal še, da je bila skupnost ob njegovem prihodu, leta 2006, odrinjena na rob družbe, danes pa je postavljena na svetovni religijski zemljevid.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta