(FOTO) Islamska skupnost v Mariboru: Molilnico zdaj imajo, pogrešajo pa druženje

Barbara Bradač
26.02.2021 02:00
Islamska skupnost v Mariboru šteje okrog 650 družin iz podravske in pomurske regije. Na Teznu so pred nekaj leti uredili za zdaj še improvizirano molilnico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zinaid Mahmutagić je v Maribor prišel z mamo kot štiriletni fantič, za očetom, ki je v osemdesetih letih v tem mestu našel delo. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Islamska skupnost v Mariboru deluje od leta 1992. Že pred tem so sicer potekale določene verske aktivnosti v zasebnih hišah, ampak izven organizirane skupnosti. Če so se na začetku delovanja srečevali s težavami, jim je lažje, odkar je zgrajen Muslimanski kulturni center v Ljubljani, s katerim so muslimanke in muslimani v Sloveniji pridobili "skupni stalni naslov", nam pove imam Zinaid Mahmutagić, ko nas popelje po islamski molilnici v Mariboru, kjer je duhovnik že enajst let.

Islamska skupnost v Mariboru ne združuje samo muslimanov iz Maribora, pač pa šteje okrog 650 družin iz podravske in pomurske regije. "Skupnost je v zadnjih petih letih še posebej naraščala, ker so prihajale družine iz držav bivše Jugoslavije, ki so za svoje prebivališče vzele mesto pod Pohorjem," pravi imam in poudari, da v Mariboru živijo muslimani že več kot pol stoletja.

Verskih obredov na splet niso prestavljali

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so vplivali tudi na izvajanje njihovih verskih aktivnosti. Od lanskega oktobra v njihovih prostorih ne opravljajo nikakršnih verskih aktivnosti, ne dnevne molitve in tudi ne petkove centralne molitve (džuma). Kot pove Mahmutagić, lahko vse molitve, ki jih vernik opravi v molilnici, opravi tudi doma, razen petkove centralne molitve. Na splet verskih obredov, razen predavanj, niso prestavljali.

Na tleh so razvrščene molilne preproge.
Igor Napast

"V naši skupnosti dajemo velik pomen neposrednemu stiku z našimi člani. V času epidemije nam je 'živa beseda' oslabljena oziroma onemogočena. Na začetku tudi nismo bili pripravljeni na takšne razmere, ampak smo se kaj kmalu prilagodili. Nalašč nisem rekel navadili, ker me je strah, kako bi se te navade rešili, ko se bo treba vrniti v staro, normalno življenje. Stik s člani poskušam obdržati preko telefonskih klicev ali video povezav. Ampak ljudje smo družabna bitja in verniki pogrešajo skupnost, kjer bi se lahko s kom vsaj pozdravili. Uspeli smo ohraniti stik z našimi najmlajšimi, ki obiskujejo online verouk. Tako se družijo in vidijo," razlaga imam.

Na stenah molilnice so fotografije svetih mest.
Igor Napast

Mihrab, minbar, fotografije in molilne preproge

Zaradi omejitve števila obiskovalcev v molilnici je lani mariborski imam bajramsko molitev, na katero pride po tisoč in več vernikov, opravil kar štirikrat. "Muslimani verujemo, da se vse dogaja po božji volji in določitvi, hkrati pa se zavedamo, da je treba spoštovati tudi navodila stroke. Zavedamo se, da je zdravje pogoj za ugodno življenje, v katerem imamo mir in zadovoljstvo. Vzvišeni bog je ljudem daroval zdravje, eno največjih milosti. Naša obveznost je čuvati in negovati svoje zdravje in zdravje drugih ljudi," pojasni.

Igor Napast

Dolga leta se je Islamska skupnost v Mariboru srečevala s prostorsko stisko, konec leta 2017 pa so kupili prostore nekdanjega Trgovskega centra Merkur na Teznem, ki so jih preuredili za opravljanje molitev, verouk in druženje. V molilnici ni podob, kipov, oltarja, sta pa mihrab, polkrožna vdolbina oziroma niša v zidu molilnice, ki označuje smer proti Meki, kamor se muslimani obračajo ob molitvi, in minbar, kratko stopnišče, ki vodi do dvignjene ploščadi, od koder potekajo pridige ali govori. V prihodnosti načrtujejo preureditev notranjih prostorov - poleg molilnice bi radi uredili tudi učilnice za verouk, družabne prostore, pisarne in športno dvorano.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta