Na današnji skupščini Mercator v roke "ruske" Fortenove

Srečko Klapš
12.03.2021 09:20
S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo prevzemata vajeti najboljšega soseda ruski Sberbank in banka VTB. Slednja bo s 390 milijoni evrov prepričala tudi banke upnice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi mož Foretnove Fabris Peruško meni, da bodo delnice Mercatorja z Agrokorja dokončno prenesene še do konca tega meseca. Foto: Arhiv VEČERA
Arhiv Večera

Na današnji skupščini bodo delničarji glasovali o prenosu delnic Mercatorja z bankrotiranega Agrokorja na Fortenova grupo. Če bo prenos izglasovan, bo ta prejela soglasje za razširitev finančnega dogovora s HPS partnerji in rusko banko VTB v znesku do 390 milijonov evrov, ki bi jih posodila Mercatorju za refinanciranje dolga do bank. Hkrati bodo odločali o zamenjavi delnic Sberbank v Mercatorju za delež v Fortenovi. Tako bo Sberbank z zamenjavo 18,53-odstotnega deleža Mercatorja zvišala lastniški delež v Fortenovi na 44-odstotnega. Skupaj z banko VTB imajo tako ruski bankirji že večinski delež Fortenove, naslednice Agrokorja, ki so mu posodili okoli milijarde evrov.

Peruško: Prenos Mercatorja do konca marca

"S sprejetjem predlaganih sklepov, povezanih z Mercatorjem, bodo izpolnjeni še zadnji elementi poravnave upnikov Agrokorja. Lastništvo znotraj skupine Fortenova se bo utrdilo, z novim financiranjem bomo konsolidirali tudi posojila in maloprodajo v regiji ter okrepili položaj v dejavnosti. Verjamem, da bomo prenos delnic Mercatorja zaključili do konca tega meseca," je pred skupščino povedal Fabris Peruško, član uprave in izvršni direktor Fortenove. Potem ko je srbski urad za varstvo konkurence pred dnevi odobril namero Fortenove za prevzem nadzora nad Mercatorjem v Srbiji, ovir za prenos delnic ni več. Fortenova ima tako vsa dovoljenja regulatorjev v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in Severni Makedoniji. "Z odobritvijo koncentracije s strani Evropske komisije je ta predpogoj izpolnjen tudi na celotnem ozemlju Evropske unije," še menijo v Fortenovi.

Najverjetnejši scenarij je, da bo Sberbank najprej prenesla okoli 19-odstotni delež Mercatorja na Fortenovo, nato bo sledil še prenos 69-odstotnega deleža Mercatorja iz Agrokorja. Takrat naj bi Fortenova, ki bo imela okoli 88-odstotni delež Mercatorja, objavila prevzemno ponudbo ter postopoma umaknila delnice z oznako MELR z Ljubljanske borze. Svežih 390 milijonov evrov pa bo namenjenih refinanciranju dolgov do bank oziroma poplačilu njihovih terjatev, če se katera od njih ne bi strinjala s ponudbo, tako da posebnih soglasij bank upnic ne bi potrebovali.

Regijski dobavitelji se bodo pogajali s Fortenovo

Tudi v upravi Mercatorja, ki jo vodi Tomislav Čizmić, menijo, da prenos Mercatorjevih delnic na Fortenova grupo pomeni dolgoročno stabilnost ter temelje za poslovno rast in razvoj. Na vprašanje o položaju slovenskih dobaviteljev na prodajnih policah odgovarjajo, da se bodo ti o nabavnih pogodbah z Mercatorjem pogajali tako kot doslej, "slovenski dobavitelji, ki so pomembni regijski dobavitelji, pa se bodo pogajali neposredno s Fortenova grupo", združena dejavnost trgovine na drobno pa da za slovenske dobavitelje pomeni poslovno priložnost. In da omenjena lastniška operacija za število zaposlenih v Sloveniji ne prinaša nikakršnih sprememb, še zatrjujejo v Mercatorju.

Izidor Krivec, predsednik konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, sicer prvi mož Celjskih mesnin, pa ocenjuje, da se položaj dobaviteljev po prenosu na Fortenovo ne bo spremenil in da bo Mercator še naprej sledil svoji strategiji, ki daje prednost lokalnim in regionalnim dobaviteljem. "Mercator je slovenskim strateškim dobaviteljem ponudil v podpis večletne pogodbe, ki nam zagotavljajo uspešno sodelovanje tudi v prihodnje. V sodelovanju z Mercatorjevo upravo in predstavniki Fortenove pa si nam je uspelo zagotoviti sorazmerno uspešno poslovno sodelovanje tudi z njimi," še meni Krivec.

Počivalškovi za enakopravne pogoje dobaviteljem

Na gospodarskem ministrstvu Zdravka Počivalška v zvezi s prenosom družbe Mercator in njenih odvisnih družb na Fortenova grupo izpostavljajo, da morajo biti izpolnjeni pogoji za prenos, kot jih določa evropski in nacionalni pravni red, in pridobljena soglasja bank upnic družbe Mercator. "Želimo, da Fortenova grupa postane uspešna družba, ki bo Mercatorju in njenim odvisnim družbam omogočila rast in razvoj, slovenskim dobaviteljem pa mesto na prodajnih policah pod enakopravnimi pogoji. Nasprotujemo pa vsakršnim rešitvam, ki bi imele negativne posledice na gospodarstvo v regiji oziroma ki bi ogrozile poslovanje skupine Mercator."

Spomnimo, da nad posli Mercatorja po plačilni nesposobnosti Agrokorja bdi izredni član uprave Gregor Planteu, ki ga je po tako imenovanem lex Mercatorju imenovala vlada. Planteu za zdaj ostaja na tem mestu, a po prenosu delnic Mercatorja na solventno družbo se bo to spremenilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta