Na policiji zanikajo očitke, da naj bi preiskovali organizatorje sprejemov za olimpijce, v Celju pa povedali, da danes pričakujejo obisk policistov

So se na Generalni policijski upravi po tem, ko smo zadevo začeli preverjati mediji, povlekli nazaj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edi Einspieler

Medtem ko se Slovenci veselijo uspehov naših športnikov, ki v domovino prinašajo olimpijske medalje, ima policija polne roke dela s preiskovanjem bučnih sprejemov, ki jih zanje pripravljajo domači. Po informacijah portala 24ur naj bi zaradi domnevnega nespoštovanja epidemioloških ukrepov Generalna policijska uprava naložila Policijski upravi (PU) Celje, naj ugotovi, kdo je organiziral sprejema za dobitnika olimpijskih kolajn Glorio Kotnik in Tima Mastnaka. Na policiji so za portal potrdili, da naloge izvajajo ne glede na to, kdo je organizator shoda in prireditve – tudi ko gre za sprejeme športnikov.

Edi Einspieler

Spomnimo, deskarja Tima Mastnaka, ki se je v domovino vrnil s srebrno medaljo, je v Medlogu pri Celju, od koder je doma, pričakal velik sprejem. Pred družinsko hišo so 31-letniku sosedje, someščani, prijatelji in sponzorji pripravili prisrčen sprejem, manjkal ni niti mlaj. "Čestitamo, olimpijski prvak Tim Mastnak," se je bohotil napis, manjkala ni niti glasba. Več sto navijačev je Mastnaku z velikim aplavzom in skandiranjem pokazalo, kako so pred tednom dni od daleč navijali zanj in se ob koncu veselili odličja, tudi prvega za Celje z zimskih olimpijskih iger. 

Sherpa

Zadnjih nekaj sto metrov pred domom je našega srebrnega olimpijca pričakala kočija in ga pripeljala do manjšega improviziranega odra. Manjkal ni niti celjski župan Bojan Šrot, pa ognjemet, ki je razsvetlil Medlog.

Sprejem tudi za Glorio Kotnik

Nič manj veselo ni bilo niti ob prihodu Glorie Kotnik v domovino. Bronasta deskarka, ki se je s kolajno okitila prejšnji torek v paralelnem veleslalomu, v teh dneh po prihodu domov doživlja najlepše trenutke športne kariere. Prireditveni prostor Vista ob Velenjskem jezeru je pred več sto navdušenimi navijači te dni dočakal prihod svoje zimske junakinje. 

Igor Napast

In prav ta sprejema naj bi zmotila policijo. Iz Generalne policijske uprave so za Večer povedali, da "nikakor ne drži očitek, da bi policija izvajala ukrepe zoper organizatorje sprejemov športnikov. V policiji smo bili seznanjeni z željami po organiziranju javnih prireditev in drugih oblik druženja ob sprejemu olimpijskih športnikov. Pobudnike smo seznanili s trenutno veljavnimi ukrepi oziroma omejitvami zbiranja, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja novega korona virusa". Ugotovili so, da je v večini primerov šlo za spontano zbiranje ljudi, pri čemer niso ugotovili kršitev.

"Kot smo pojasnili, v policiji razumemo želje in pričakovanja vseh po zbiranju z našimi olimpijskimi junaki in izražanju čestitk ob njihovem povratku domov, zaradi česar smo tudi aktivno sodelovali s pobudniki tovrstnih prejemov in jih seznanjali s trenutnimi možnostmi izvedbe sprejemov. Pobudniki so nasvete policije tudi upoštevali. Tudi v policiji smo ponosni na slovenske športnike, nenazadnje je kar nekaj športnikov zaposlenih v policiji. Vsem še enkrat izrekamo čestitke," so sporočili.

Igor Napast

Suzana Bekić, koordinatorka krajevne skupnosti Medlog je medtem za Večer povedala, da jih policija še ni obiskala, a njihov obisk pričakujejo danes tekom dneva. Bogdan Plaznik, predsednik Športne zveze Velenje o tem, da naj bi jih obiskala policija oziroma da naj bi kršili kakršna koli pravila, ne ve nič. Ob tem velja omeniti, da so na velenjskem sprejemu Glorie Kotnik prostor ogradili, vstop je bil omogočen samo tistim, ki so izpolnjevali PCT pogoj.

Na Mestni občini Velenje so povedali, da jih policisti v zvezi z dogodkom danes niso obiskali. Potrjujejo, da so upoštevali veljavne ukrepe za športna prizorišča – ob vstopu na prizorišče so preverjali pogoj PCT, nameščena so bila razkužila, informativna obvestila, ki so opozarjala na upoštevanje preventivnih ukrepov (upoštevanje varnostne razdalje, nošenje mask … ), posebej je bil označen vhod in izhod ... 

Po odgovore smo se obrnili na Policijsko upravo Celje, njihove odgovore še čakamo.

V Polhovem Gradcu veselo ob prihodu skakalk

Sprejemov za naše olimpijce pa v teh dneh niso prirejali le v Celju in Velenju, veselo je bilo tudi v Polhovem Gradcu. Tam je velika množica oboževalcev pričakala slovenske smučarske skakalke. Nika Križnar je domov prinesla bronasto medaljo s posamične tekme in zlato z ekipne, medtem ko je Urša Bogataj priskakala kar dve zlati.

Žiga Živulović Jr.

Še pred prihodom športnic na oder jih je z vodnim špalirjem pozdravilo več kot sto gasilcev iz desetih gasilskih društev Gasilske zveze Dolomiti. Sprejem je olimpijkam v čast pripravila občina Dobrova - Polhov Gradec, čestital pa jim je tudi župan Franc Setnikar. Skakalkam se je zahvalil, da so v Slovenijo iz daljne Kitajske prinesle obilo pozitive in veselja.

Žiga Živulović Jr.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da je organizator dogodek prijavil, a je nekoliko zamudil z rokom, na kar so jih policisti tudi opozorili. "Opozorilo je bilo z razumevanjem sprejeto," so še sporočili. Sicer pa so dodali, da je organizator "vestno poskrbel za predvidene predpisane ukrepe, tako da se je sprejem športnic odvijal varno in v splošno zadovoljstvo vseh prisotnih".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta