Nadaljevanje epidemije: Skok števila okužb je spet očiten, kaj sledi?

Andreja Kutin Andreja Kutin
06.07.2022 05:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvovalentno cepivo je doslej predstavila Moderna. Do jeseni bo najverjetneje znana odločitev ameriške FDA in evropske EME, ali se lahko cepljenje s kombiniranim cepivom začne.
Dvovalentno cepivo je doslej predstavila Moderna. Do jeseni bo najverjetneje znana odločitev ameriške FDA in evropske EME, ali se lahko cepljenje s kombiniranim cepivom začne.
Reuters
Cepivo za omikron je učinkovito, oba proizvajalca tako Moderna kot Pfizer sta že ob začetku razvoja mRNK-cepiv poudarjala, da je prednost te tehnologije v tem, da lahko zelo hitro spremeniš informacijo ter pripraviš prilagojena cepiva in Moderna je že predstavila študije, ki so potrdile, da je najboljši odziv, če je cepivo sestavljeno iz originalne različice ter različice omikron, torej dvovalentno. "Dokazali so učinkovitost in dober imunski odziv in za jeseni se pričakujejo vsaj dvovalentna cepiva. Torej cepiva za omikronsko različico ter predhodne različice. Če bi imeli le komponento zoper omikron, nas zaradi slabega imunskega odziva ne bi ščitila pred različicami, ki bodo morda bolj podobne predhodnim. Stara različica cepiva je namreč zagotavljala dobro zaščito pred alfo, beto in drugimi. Zagotovo bo informacij do jeseni več, a že zdaj je smiselno pri določenih kategorijah ljudi obnavljati zaščito z vnovičnimi cepljenji," sklene Zoran Simonovič, vodja mariborske enote NIJZ.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta