Nagrada za življenjski prispevek k razvoju novinarstva Gloriji Lorenci, nagrado za izstopajoči dosežek Ani Lah, obe večerovki

Franja Žišt Franja Žišt
25.03.2022 21:19

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek je poudarila, da je podelitev nagrad priložnost, ko se novinarski ceh lahko ukvarja "s tistim, kar je dobro in zaradi česar je vredno in pomembno vztrajati, zlasti v času, ko branimo tudi demokracijo".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Lah in Glorija Lorenci
Andrej Petelinšek

Novinarske nagrade Čuvaj/Watchdog za leto 2020 in 2021 so danes po premoru zaradi epidemije koronavirusa končno prišle v roke nagrajencev. Da so "pasji časi za pse čuvaje", je uvodoma poudarila predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek in dodala, da pa je podelitev nagrad priložnost, ko se novinarski ceh lahko ukvarja "s tistim, kar je dobro in zaradi česar je vredno in pomembno vztrajati, zlasti v času, ko branimo tudi demokracijo".

Podelitev novinarskih nagrad Čuvaj/Watchdog za leti 2020 in 2021 - 
Andrej Petelinšek

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejela novinarka Večera Glorija Lorenci. "Razpon njenih vlog je izjemen in gre vse od dobre in občutljive poslušalke široke palete različnih intervjuvancev, pripovedovalcev in razlagalcev do raziskovalke in odkrivalke očem nevidnih in odrinjenih tem," so med drugim zapisali v obrazložitvi. Sama pa je v govoru izpostavila: "Vsak naslednji dan je možno manj, kot je bilo možno dan prej. Spet govorimo o šefih s tresočimi se rokami in o komodnem molku na televiziji in še kje. Ne le nad našim stanom, nad celo družbo je razpréden ta vojaški poglèd, ki razvršča zaveznike in sovražnike. Očrniti, izključiti, izničiti, disciplinirati, ukiniti. Vulgarnost, primitivizem, hujskaštvo. Čas je, da jih odvôlimo. In da se ne zadovoljimo samo s politiko manjšega zla. Nobena oblast se ne more upreti želji, da bi vplivala na to, o čem in kaj naj novinarji pišemo in govorimo. Za nas prilagoditev ni vrlina. Hočemo politiko skupnega dobrega, nič več, nič manj."

Med nagrajenci za izstopajoči novinarski dosežek leta 2021 je bila poleg novinarke TV Slovenija Ksenije Horvat, Delovega novinarja Petra Žerjaviča, Uredništva Slovenske tiskovne agencije tudi Večerova Ana Lah za zgodbe o dogajanju na prašičji farmi Ljutomerčan, ki je v sodelovanju z aktivisti javnosti odstrla pogled v krutost industrijske živinoreje. "Nagrado dojemam kot kolektivno zmago ljudi, ki se borijo proti izkoriščanju, pa naj bo to živali, ljudi ali okolja. Moji uspehi so njihova zmaga!" je povedala ob podelitvi. Med prejemniki pohvale porote za leto 2020 je bil še fotoreporter Večera Robert Balen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta