Ne le manjši, tudi največji plaz v Strugah ne miruje. Kaj bo prineslo večerno deževje?

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.10.2023 10:43

Le en domačin se sinoči ni želel preseliti iz soteske Savinje, ostali bodo sedaj na varnem čakali, kaj bodo prinesle nove padavine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob velikem plazu, zaradi katerega ljudem niso mogli zagotoviti, ali se bodo kdaj še lahko vrnili na svoje domove, se je včeraj popoldne sprožil še en manjši plaz.
Rozmari Petek

Prebivalci Strug so te dni znova na trnih – včerajšnje padavine so sprožile manjši plaz ob sicer velikem plazu, ki naselju grozi že od poplav naprej. Ravno zaradi njega jim nihče ne more zagotoviti, da bodo lahko še kdaj varno bivali v hišah, v katerih so odraščali. Sinoči so tako civilna zaščita, župan Klavdij Strmčnik ter domačini zaskrbljeno pogledovali, kaj se bo zgodilo z novim plazom, ki je sicer zdrsel v dolino, a ni zamašil toka reke. Evakuirali so tri družine, en posameznik pa doma vseeno ni hotel zapustiti.

Danes so opazili že novo težavo: "Zjutraj smo videli, da se je levi del plazu v širini kakšnih 50 metrov posedel za vsaj 10 centimetrov. Nekaj se torej dogaja tudi na levi, ne le na desni strani plazu, kjer je včeraj zdrsel del večje gmote. Očitno se na celi širini plazovitega terena nekaj dogaja. Bog ve, kaj bo zvečer in ponoči, ko se obetajo padavine," opisuje domačin Božo Robnik in napoveduje, da bodo domačini skupaj z gasilci dežurali na drugem bregu, kjer bodo na varnem opazovali dogajanje s plazom. "Tako ali tako od poplav naprej ponoči, če dežuje, ne morem spati," dodaja Robnik.

Če bo narava sprožila tudi največji plaz, bodo domačini po eni strani rešeni strahov. Tudi dvomi, ali se bodo še lahko vrnili domov, bodo razrešeni. "Tako kot se bo narava odločila, tako bo. Verjetno se bo prej odločila kot država, ki odločitev obljublja v prihodnjem letu," dodaja Robnik, ki danes poskuša iz mizarske delavnice rešiti kar največ orodja. Če se plaz sproži, nimajo upanja, da bo tam še kaj uporabnega ostalo. 

Po drugi strani pa razmišljajo: če plaz po sprožitvi ne bi več grozil, bi obnova hiš, ki vsak dan bolj propadajo, lahko stekla. "Pred kakimi 14 dnevi so strokovnjaki prišli pregledat vsako hišo. A od takrat do danes se je pri nas v kuhinji razpoka iz 6 centimetrov povečala na 60 centimetrov. Hiše imajo spodjedene temelje, stojijo na skalah. Škoda je dejansko vsak dan večja," opisuje Paul Orešnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta