Nerealistično načrtovanje proračunov

18.10.2021 19:20
V načrtu proračunov vlada izdatke v letih 2021 in 2022 precenjuje, v letu 2023 pa podcenjuje, ugotavlja fiskalni svet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fiskalni svet opozarja, da ob trenutni visoki gospodarski rasti v letu 2022 ne bo več izjemnih okoliščin, ki v času koronavirusa dopuščajo odstopanje od fiskalnih pravil. 
Anže Malovrh/STA

Fiskalni svet na podlagi analize proračunskih dokumentov, ki jih je za leta 2021, 2022 in 2023 pripravila vlada, opozarja, da je načrtovanje proračunov nerealistično. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun je na konferenci za novinarje pojasnil, da vlada izdatke v letih 2021 in 2022 precenjuje, v letu 2023 pa podcenjuje. Na to je po njegovih besedah pomembno opozoriti tudi zato, ker je leto 2022 volilno. Precenjeni izdatki dajejo manevrski prostor za morebitno netransparentno porabo, podcenjeni izdatki za leto 2023 pa so nerealni.

Vlada v zadnjih treh mesecih letošnjega leta brez upoštevanja protikoronskih ukrepov napoveduje občutno rast odhodkov proračuna. Ta je v prvih devetih mesecih znašala 8,7 odstotka, v zadnjih treh mesecih pa naj bi narasla na kar 31 odstotkov. Brez upoštevanja odhodkov za investicije so proračunski prihodki v prvih devetih mesecih letos na medletni ravni zrasli za 6,5 odstotka, v zadnjih treh mesecih pa naj bi se povečali za 20,2 odstotka. Fiskalni svet na podlagi dolgoletnega povprečja ocenjuje, da je vlada odhodke v zadnjih treh mesecih letos precenila za 700 do 900 milijonov evrov. Podobno je opozarjal tudi lani, ko je vlada predlagala rebalans proračuna za lansko leto. Ob koncu leta se je izkazalo, da je imel prav, saj je vlada v rebalansu odhodke precenila za 800 milijonov evrov.

Realistični prihodki, odhodki ne

Fiskalni svet tokrat nadalje opozarja, da naj bi se proračunski primanjkljaj brez upoštevanja odhodkov za protikoronske ukrepe prihodnje leto povečal za 700 milijonov evrov. Vlada za prihodnje leto načrtuje povečanje odhodkov, ki niso povezani z epidemijo, v primerjavi z letošnjim letom za 9,3 odstotka, kar je preveč. Odhodki za investicije naj bi se povečali za 658 milijonov evrov, čeprav je ministrstvo za finance že v oceni realizacije proračuna za letos nakazalo, da so te odhodke načrtovali preveč optimistično. Prvotno oceno o porabi sredstev za investicije so namreč na ministrstvu znižali za 460 milijonov evrov. Ob izredno visoki letošnji rasti vlada za prihodnje leto brez upoštevanja protikoronskih ukrepov in investicij načrtuje rast tekočih odhodkov za dodatnih 470 milijonov evrov.

Prihodki proračuna naj bi se po načrtu vlade letos povečali za 21,5 odstotka, kar je po oceni fiskalnega sveta dokaj realistično. Ob tem pa pričakuje, da bo znesek evropskih sredstev nižji od načrta, ki je že zdaj za 414 milijonov evrov nižji od veljavnega proračuna. Na podlagi dosedanjih izkušenj pri porabi evropskih sredstev ni realno pričakovati, da bi v letih 2022 in 2023 letno porabili 1,5 milijarde evrov evropskih sredstev, kakor načrtuje vlada. Do zdaj je Sloveniji namreč uspelo na leto porabiti največ milijardo evrov evropskih sredstev.

Potrebna je previdnost pri zadolževanju

Dolg države naj bi se nominalno do leta 2024 zvišal za 4,5 milijarde evrov na 44 milijard evrov. "Razmeroma visoka raven dolga lahko ob morebitnih novih šokih oteži stabilnost delovanja fiskalne politike, zato je potrebna previdnost pri dodatnem zadolževanju," navaja fiskalni svet. Po zadnji napovedi Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je Slovenija, ko govorimo o predvidenem povečanju dolga države v letu 2024 glede na leto 2019, med članicami EU v zgornji polovici. "S povišanjem dolga na razmeroma visoke ravni se veča tudi njegova občutljivost za morebitne dodatne šoke oziroma na spremembe makroekonomskih gibanj, kar lahko povzroča nestabilnosti pri izvajanju fiskalne politike," opozarja fiskalni svet.

Vlada je v prvih devetih mesecih letos po podatkih ministrstva za finance za protikoronske ukrepe namenila 2,3 milijarde evrov, od začetka marca lani pa 4,7 milijarde evrov. Fiskalni svet ocenjuje, da so bili ukrepi pretežno podobni kot v drugih državah, a so v določeni meri tudi odstopali od danih smernic ob začetku epidemije. To velja za dodatke zaposlenim. Po zadnjih podatkih so zaposleni v javnem sektorju v Sloveniji med prvim četrtletjem lani in drugim četrtletjem letos z dodatki prejeli za 21,4 odstotka višje plače, kar je druga najvišja rast med članicami EU. Povprečna rast plač v javnem sektorju zaradi koronskih dodatkov je v EU v tem obdobju dosegla 5,6 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta