Objava novih poskusnih vrednosti nepremičnin 1. oktobra

Igor Selan Igor Selan
08.09.2019 19:35

Množično vrednotenje nepremičnin po novem sistemu, ki ga pripravlja Geodetska uprava Republike Slovenije, se zaključuje; končne vrednosti bodo znane aprila 2020

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastniki naj bi obvestila o novih vrednostih nepremičnin prejeli aprila 2020.

Množično vrednotenje nepremičnin po novem sistemu, ki ga pripravlja Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs), je v zaključni fazi, poskusne izračunane vrednosti nepremičnin bodo skupaj z novim predlogom modelov vrednotenja javno objavljene 1. oktobra. Lastniki bodo lahko takrat preko spleta preverili, kakšna je vrednost njihove nepremičnine na dan 27. junij 2019, in oddali pripombe in predloge na modele, ki bodo za izračun vrednosti uporabljeni za njihovo občino.
​Občine bodo nato zbrale pripombe lastnikov, se do njih opredelile in jih posredovale Gursu v obdelavo. Ta jih bo pregledal in prilagodil, vlada pa naj bi jih dokončno sprejela do konca marca 2020. Takrat bodo vsi lastniki nepremičnin po pošti dobili zbirno potrdilo o podatkih evidence vrednotenja, med katerimi bo pomembna predvsem vrednost. Po novem namreč vrednosti nepremičnin ne bodo več evidentirane v registru nepremičnin, ampak bo vzpostavljena nova evidenca, ki bo namenjena samo vrednotenju nepremičnin. Ta bo imela tudi določen kronološki pregled, tako da bo po novem mogoče pridobiti tudi podatke o vrednosti nepremičnin na določen datum.

Po novem določitev vrednosti vsaki dve leti

Pripravo novih modelov vrednotenja od Gursa zahtevata novelirana zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin, ki zahtevata tudi, da se modeli vrednotenja preverijo vsaki dve leti. Kot pojasnjuje Martin Smodiš iz urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu, je to pomembno iz dveh razlogov: "Z novimi modeli se bo izboljšala kakovost izračunanih vrednosti nepremičnin. Sedanje vrednost v registru se namreč nanašajo na stanje trga na datum 31. marec 2017. Vsi vemo, da je bila od takrat do danes kar precejšnja rast cen in novi modeli bodo to upoštevali. Vrednosti bodo zato bolj ažurne, bližje bodo dejanskim tržnim vrednostim, ta preglednost in ažurnost pa bosta omogočili bolj učinkovito izvajanje postopkov posameznih institucij in zagotavljali večjo pravno varnost tako kupcem kot prodajalcem nepremičnin. Drugi razlog pa je, da bo s 1. aprilom 2020, ko bodo vrednosti nepremičnin dokončno določene na novo, lastnikom omogočeno uveljavljati posebne okoliščine. Če bo na nekem območju denimo prišlo do vetroloma ali napada lubadarjev in podobno, kar seveda vpliva na vrednost neke nepremičnine, se bo na podlagi odločbe ustreznega organa vrednost nepremičnine v evidenci vrednotenja ustrezno spremenila. Lastnik se bo s tem lahko strinjal ali pa tudi ne in bo lahko sprožil upravni postopek, da to spremeni ali drugače uveljavi."

Novi modeli podlaga za novi davek na nepremičnine

Nove modele vrednotenja nepremičnin bo v prihodnje mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja. "Načeloma je zadeva taka, da je ustavno sodišče že večkrat ugotovilo, da je obstoječi sistem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) neustaven in da ga je treba nadomestiti. To bo torej vsekakor treba narediti, vendar do tega verjetno še ne bo prišlo že prihodnje leto, ker predloga zakona še ni v proceduri državnega zbora," razlaga Smodiš.
Ministrstvo za finance je sicer spomladi sporočilo, da s skupino pravnih strokovnjakov preučujejo pravno sprejemljive rešitve, usklajujejo pa tudi nekatera bistvena strokovna vprašanja, kot so način določitve davčne osnove, primerne davčne stopnje in podobno. Ob tem čakajo tudi, da se novi cikel množičnega vrednotenja nepremičnin izvede kakovostno. "Na področju evidenc je bilo v zadnjih letih veliko narejenega, vendar še niso toliko urejene, da bi omogočale uvedbo davka na nepremičnine. Predvsem je to še manjkajoča evidenca dejanske rabe javnih cest in železnic, delno tudi evidenca dejanske rabe vodnih zemljišč, prav tako je zaželeno, da se dodatno preveri kakovost vseh podatkov o nepremičninah v registru nepremičnin," so takrat za Siol povedali na ministrstvu za finance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta