Odgovori na najpogostejša vprašanja o stanovanjskih kreditih

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
14.03.2022 00:05

Nakup ali gradnja novega doma je eden pomembnejših korakov v življenju posameznika in družine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anja Šuplika, vodja Poslovalnice CMH, Nova KBM
Edo Einspieler

Pri tem se nam poraja kup vprašanj in dilem, tudi takšnih, povezanih s financiranjem. Anja Šuplika, vodja Celjske poslovalnice CMH, odgovarja na nekaj najpogostejših vprašanj, s katerimi se v Novi KBM srečujejo v pogovorih z bodočimi kreditojemalci. 

Katere dokumente potrebujemo, ko gremo v banko na pogovor o stanovanjskem kreditu?

Marsikdo se, ob misli na urejanje zapletene birokracije prime za glavo in ravno iz tega razloga odlaša z obiskom bančne poslovalnice. A strah je odveč. Za oceno kreditne sposobnosti potrebujete le nekaj osnovnih dokumentov, kot so plačilne liste in potrdilo, ki ga izda oziroma podpiše delodajalec ter podatke o nepremičnini. Uradna cenitev nepremičnine za tako imenovano pred-odobritev kredita ni nujna. Res pa je, da lahko, po potrditvi, da ste kreditno sposobni, priložena cenitev nepremičnine pospeši postopek odobritve kredita.

Anja Šuplika, vodja Poslovalnice CMH, Nova KBM
Edo Einspieler

Ali je mogoče najeti stanovanjski kredit za celotno vrednost nepremičnine?

Velikokrat se zgodi, da nekdo, ki želi kupiti nepremično in je tudi kreditno sposoben, nima dovolj privarčevanih sredstev. Pri nas tudi v takšnem primeru najdemo ustrezno rešitev. Ponudimo vam hipotekarni stanovanjski kredit v višini 80 odstotkov vrednosti nepremičnine. Za izplačilo razlike pa uredimo kredit zavarovan pri Zavarovalnici Triglav.

Za katero obrestno mero se odločiti, spremenljivo ali fiksno?

Slovenci smo, kar se tiče bančnega poslovanja, precej »ziheraški« in tako se večina še vedno raje odloči za fiksno obrestno mero, s čimer se ob sklenitvi kreditne pogodbe zagotovi znesek obroka, ki bo ostal enak ves čas odplačevanja posojila. Za tovrstno obrestno mero se v večini odločajo tisti, ki kredit najamejo za daljše časovno obdobje, več kot deset let. Po drugi strani pa je spremenljiva obrestna mera nekoliko ugodnejša, pri čemer pa je treba upoštevati, da se v primeru spremembe referenčne obrestne mere Euribor znesek obroka in skupni znesek odplačila kredita lahko povečata. Za obe obrestni meri sicer trenutno velja posebna ponudba.

Je potrebno za najem stanovanjskega kredita zamenjati banko?

V Novi KBM lahko kredit najamejo tudi stranke drugih bank, a je obrestna mera v tem primeru nekoliko višja. Zato se stranke v večini odločijo za zamenjavo banke in postanejo tudi naši komitenti. Z zamenjavo banke nimajo stranke nobenih skrbi, saj vse uredimo pri nas. Podpišete samo obrazec za zamenjavo banke, ostalo uredimo mi.

Za več informacij o stanovanjskih kreditih se posvetujte z bančnim strokovnjakom v najbližji poslovalnici Nove KBM ali obiščite spletno stran nkbm.si/stanovanjski-krediti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.