(ODPRTO PISMO) Nataša Sukič piše Robertu Waltlu: V preteklem tednu sem opazila, da sem vam ponovno stopila na žulj ...

DR
18.01.2024 11:57

Pismo poslanke Levice direktorju Mini teatra v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
EPA

Spoštovani Robert Waltl, direktor Mini teatra, 

v preteklem tednu sem opazila, da sem vam ponovno stopila na žulj. Po medijih me znova vlačite po zobeh, blatite in obtožujete levičarskega antisemitizma, ker sem na svojem FB objavila slogan v podporo krvavečemu palestinskemu ljudstvu (njihov slogan): "𝘍𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘦 𝘳𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘦𝘢, 𝘗𝘢𝘭𝘦𝘴𝘵𝘪𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘣𝘦 𝘧𝘳𝘦𝘦". Ob tem pa hinavsko interpretirate in manipulirate javnost, češ da slogan ne kliče k neodvisni palestinski državi, pač pa k izbrisu Izraela. Za nameček pa mi pokroviteljsko svetujete, naj v bodoče uporabim slogan: "𝘍𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘦 𝘳𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘦𝘢, 𝘢𝘭𝘭 𝘱𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 𝘮𝘶𝘴𝘵 𝘣𝘦 𝘴𝘢𝘧𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘳𝘦𝘦".

Spoštovanemu direktorju, ki nima problemov gostiti "teatra izraelske enostranske zavržne propagande poslancem RS, katere namen je opravičevati genocidna dejanja Izraela v Gazi", javno sporočam, da slogan Palestincev razumem natanko tako, kot ga razumejo Palestinci sami - klic k njihovi lastni, neodvisni državi! Do katere imajo absolutno pravico. Medtem ko cel svet vidi, "kako so Palestinci tam varni in svobodni", je zahteva po klicu k temu, "naj bodo tam ljudje varni in svobodni", cinizem prve vrste.

Nataša Sukič je poslanka in podpredsdnica državnega zbora.
DZ

Palestinci v režimu izraelskega apartheida, ki na okupiranih ozemljih traja že sedemdeset let, ne bodo nikdar ne varni in ne svobodni. To veva oba. Ampak vas ne skrbi varnost, kaj šele svoboda Palestincev. Če bi vas skrbela, bi bili zdaj ob nas, tistih, ki kličemo k miru, k prenehanju masakra nad nedolžnimi v Gazi in na Zahodnem bregu. Še več, bili bi glas, ki bi se pridružil pozivom k vzpostavitvi neodvisne Palestine in ki bi pozval Izrael k umiku z zasedenih ozemelj, k humanosti in pravičnosti.

Ampak tega očitno ne boste storili. Raje obtožujete mene in vse, ki smo zgroženi in šokirani nad pokolom Palestincev, levega oziroma levičarskega antisemitizma. Takšna retorika pa je nadvse uporabna, ko je treba zakriti zločin skupnosti, kateri pripadate, mar ne?

Kritika Izraela, njegove vojaške politike ali apartheida nad Palestinci ni antisemitizem. Moja vest je čista. Vedno sem se in se bom borila proti vsem oblikam rasizma in to brez izjeme. Tudi proti antisemitizmu. Navsezadnje je spoštovanje spomina na holokavst za mene in moje tovariše eden izmed temeljev tega, kaj pomeni biti prebivalec_ka Evrope danes. Kot je temelj boj za zaustavitev zločinov v Palestini, ki je hkrati tudi boj za pravico do svobode govora in izražanja političnih stališč tukaj, na našem koncu sveta.

In država Izrael ne more in ne sme biti imuna na kritike zaradi svojih zločinov in kršitev mednarodnih konvencij. Te kritike predstavljajo popolnoma legitimno (in pravilno) politično stališče ter imajo pravico do javnega obstoja, ne da bi bile utišane ali celo kaznovane s pomočjo obtožb antisemitizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta