Ovadbe zaradi zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev: Po naših podatkih gre za hitre teste Majbert Pharma

STA, M.R.
20.12.2023 08:40

Preiskovalci NPU so na Evropsko javno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov za potrjevanje okužb z novim koronavirusom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hitri testi za covid-19
Natalija Jurše

Skupno je osumljenih šest fizičnih oseb, so sporočili z Generalne policijske uprave. Kot so pojasnili, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) kazensko ovadbo podali za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev. Kazenska ovadba se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov.

Z omenjenima kaznivima dejanjema je nastala protipravna premoženjska škoda za državni proračun v višini 1,1 milijona evrov, so še zapisali na Generalni policijski upravi.

Šlo naj bi za dobavo testov Majbert Pharma

Po naših podatki naj bi se ovadba nanašala na uvoz hitrih testov prek podjetja Majbert Pharm. V zvezi s tem so preiskovalci NPU decembra 2021 na sedežu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v Mariboru opravili hišno preiskavo. Z nalogom za hišno preiskavo so prišli k direktorici Tjaši Žohar Čretnik in k njenim sodelavcem po uradno dokumentacijo v zvezi z razvpito verifikacijo hitrih antigenskih testov, ki jih v Slovenijo uvaža Majbert Pharm.

Iz generalne policijske uprave so tedaj sporočili, da NPU preiskuje sum zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila. Mediji smo tedaj poročali, da policija za prvo kaznivo dejanje, torej da so zlorabili svoj uradni položaj in pravice pri vodenju javnega naročila za nakup hitrih antigenskih testov, sumi štiri uslužbence ministrstva za zdravje.

Posel so oddali podjetju Majbert Pharm. Osumljen je bil tudi direktor tega podjetja Klemen Nicoletti. V postopku javnega naročila so izbrali Majbert Pharm kot najboljšega ponudnika, čeprav podjetje ni izpolnjevalo formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer je pridobilo nepremoženjsko korist v obliki posla za nabavo hitrih antigenskih testov. Za drugo kaznivo dejanje, oškodovanje javnih sredstev, pa so kriminalisti osumili tri uslužbence ministrstva za zdravje in osebo iz javnega zavoda. Zagrešili naj bi ga s tem, ker niso prekinili pogodbe za dobavo neustreznih hitrih testov.

Policija je ocenila, da si je Majbert Pharm pridobil približno 1,1 milijona evrov protipravne premoženjske koristi na račun oškodovanja javnih sredstev. V zvezi z omenjenimi posli se je ukvarjala tudi posebna parlamentarna komisija. Nakup spornih hitrih antigenskih testov za covid-19 je v prejšnjem mandatu pretresala parlamentarna komisija, ki jo je vodil Robert Pavšič. Ta je bil pred kratkim izključen iz Gibanja Svoboda.

Spomnimo: vladi Janeza Janše se je takrat mudilo z nabavo hitrih antigenskih testov, saj je želela omogočiti prostovoljno testiranje po vsej Sloveniji. A kmalu zatem so se v javnosti začele pojavljati informacije, da izbrani testi niso dovolj zanesljivi in da so bili nekateri pomanjkljivo opremljeni. Še več prahu pa je dvignilo razkritje, kdo stoji za omenjenim podjetjem. V času, ko je bil posel za dobavo testov sklenjen, je namreč imelo podjetje enega zaposlenega, lastnika pa sta bila takrat Klemen Nicoletti in Alan Amadej Eferl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta