Kriminalisti nad "bolan" posel Majbert Pharma s hitrimi testi: Kaj so našli v hišnih preiskavah na 12 lokacijah v Ljubljani, Celju, Mariboru in Novi Gorici?

Ana Lah
15.12.2021 06:00

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je zaradi nabave neustreznih hitrih testov pod drobnogledom kriminalistov. Premoženjska korist, ki je nastala, znaša približno 1,2 milijona evrov. Kakšne so zagrožene kazni, če se sumi potrdijo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Včeraj je tudi v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru potekala kriminalistična preiskava.

 

Andrej Petelinšek

Zaradi nakupa hitrih antigenskih testov, ki jih je Slovenija pri ljubljanskem podjetju Majbert Pharm kupila lani decembra, je včeraj v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ima sedež v Mariboru, potekala kriminalistična preiskava preiskovalcev z Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalistov Policijske uprave Celje. Po informacijah na spletnem portalu necenzurirano.si so zaslišali direktorico NLZOH Tjašo Žohar Čretnik zaradi odobritev hitrih testov, ki jih je Sloveniji dobavilo podjetje Majbert Pharm. Spomnimo, da so se predstavniki tega podjetja pohvalili, da so sklenili "bolan" posel.

Izbran ponudnik, ki ni izpolnjeval pogojev

Kot so sporočili s policije, so opravljali preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih ter zasegali elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev. Nobeni osebi ni odvzeta prostost, je pa kaznivih dejanj osumljenih sedem fizičnih oseb. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 48 preiskovalcev in kriminalistov, predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Preiskovalci obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri vodenju javnega naročila zoper štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorno osebo gospodarske družbe z območja Ljubljane. Kot je v izjavi za javnost pojasnil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija, je bila v postopku javnega naročila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev, s tem pa ji je bila pridobljena nepremoženjska korist v obliki posla za nabavo medicinskega pripomočka.

Javna sredstva oškodovana za 1,2 milijona evrov

Preiskovalci obravnavajo še sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda, ker pogodba ni bila prekinjena zaradi neustrezne dobave materiala (medicinskega pripomočka) s strani gospodarske družbe. "Ocenjena protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, znaša približno 1,2 milijona evrov. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po prvem odstavku je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev pa sta zagroženi zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen," so še sporočili s policije.

Kot je dejala tiskovna predstavnica laboratorija Lenka Vojnovič, NLZOH ​ pri preiskavi aktivno sodeluje: "Vso zahtevano dokumentacijo bomo, skladno z odredbo sodišča, uradu izročilu prostovoljno. NLZOH bo tudi naprej polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave v tem trenutku ne moremo komentirati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta