Po večmesečnih pritiskih je odstopila odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič, kako se je odzvalo vodstvo RTV Slovenija?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
15.10.2021 15:50
Manica Janežič Ambrožič je odstopila s položaja odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija. Kot je pojasnila, se ne strinja s spremembami programsko-produkcijskega načrta za leto 2022.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manica Janežič Ambrožič v studiu med volilnim soočenjem.
Robert Balen

Nenavadno vodenje javnega servisa, odkar je položaj generalnega direktorja prevzel Andrej Grah Whatmough, med drugim je po hitrem postopku razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak in posegel v programske odločitve, in politični pritiski na Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) se odražajo tudi v vse večjem nezadovoljstvu med zaposlenimi. Tako se je sedaj za odstop odločila Manica Janežič Ambrožič, odgovorna urednica informativnega programa javne televizije, ki sta ga pred tem zapustili tudi novinarka Metka Majer in voditeljica Katarina Braniselj. Na seznamu zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija naj bi bilo 1. oktobra sicer 143 oseb.

Kot je ob odstopu pojasnila Janežič-Ambrožičeva, ki bi se ji mandat iztekel marca prihodnje leto, se ne strinja s spremembami programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, slišati pa je tudi, da je opozorila na slabo komunikacijo med vodstvom zavoda in ustvarjalci informativnega programa. Na položaju vršilke dolžnosti odgovorne urednice bo ostala, dokler vodstvo javne televizije ne bo našlo njenega naslednika, potem pa namerava svoje delo nadaljevati v informativnem programu. 

Robert Balen

Pritiske na Manico Janežič Ambrožič so začeli programski svetniki blizu Janševi koaliciji vršiti že v začetku leta, stopnjevali pa so se po prihodu Andreja Graha Whatmougha (SMC) na čelo javnega servisa. Da gre za krizo vodenja v uredništvu informativnega programa in da niso zadovoljni, je konec marca za Večer poudaril programski svetnik Slavko Kmetič (SDS), Grah Whatmough pa je že po dobrem mesecu dni na čelu javnega servisa glede poročanja o diplomski nalogi poslanca Desusa Branka Simonoviča in o domnevni cenzuri pri objavi pogovora z izraelskim veleposlanikom pripravil poročili, v katerih je v nasprotju s strokovnimi krogi, tako varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS Ilinke Todorovski kot novinarskega častnega razsodišča, zaznal napako oziroma preprečitev objave prispevka. Z objavo pogovora z veleposlanikom se je sicer strinjal takratni urednik Odmevov Valentin Areh, ki ga je Grah Whatmough kasneje postavil za vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija.

Kaj prinaša PPN za leto 2022?

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Ob tem velja poudariti, da se po osnutku programsko-produkcijskega načrta (PPN), ki ga bo v ponedeljek obravnaval programski svet, največje spremembe v naslednjem letu obetajo prav v informativnem programu javne televizije, kar priznavajo tudi avtorji dokumenta. Z letom 2022 nameravajo ukiniti med drugim poročila ob 8., 9. in 10. uri ter oddajo Politično s Tanjo Gobec, skrajšati pa dolžine naslednjih oddaj: Prvi dnevnik, TV Dnevnik, Slovenska kronika, Odmevi, Globus, Točka preloma, Intervju … Poleg tega na drugem programu načrtujejo tudi nove oddaje, med drugim poročila ob 20. in 21. uri. "Tri oddaje (Koda, Točka preloma in Globus) se s prvega sporeda v skladu s tem predlogom selijo na drugi spored, kjer dodajamo še štiri nove oddaje. Ekipi Tarče in EkstraVisorja enkrat na mesec (zadnji četrtek v mesecu) oddajo pripravita skupaj," lahko med drugim preberemo v osnutku PPN, v katerem je predvidena uvedba več razvedrilnih oddaj. In kakšne so razlike glede na letošnjo programsko shemo? "Večje število 'prime time' oddaj, januarja, februarja in poleti premierne oddaje, tri nove oddaje (sobotno popoldne od februarja 2022 ter nova sobotna in nedeljska popoldanska oddaja jeseni), razširjen projekt Ema," še piše v osnutku. V razvedrilnem programu je sicer redno zaposlenih 16 sodelavcev, za projekte in oddaje pa na TVS projektno angažirajo zunanje sodelavce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.