Počivalškovih ni več v ALDE

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
15.12.2021 06:00

SMC, ki se je združil v Konkretno, je članstvo v Zavezništvu liberalcev in demokratov avtomatično prenehalo. SAB se je tako uresničila namera o izključitvi SMC, a v Konkretnem razmišljajo o obnovi članstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Združitveni kongres SMC in GAS v začetku decembra v Celju, na katerem se je rodila nova stranka 

Konkretno

Kot nam je včeraj po telefonu potrdil uslužbenec na sedežu Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) v Bruslju, ki pa je želel ostati neimenovan, je članici iz Slovenije članstvo v zavezništvu prenehalo. Gre za Stranko modernega centra (SMC) podpredsednika slovenske vlade in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ki se je prvo soboto v decembru z Gospodarsko aktivno stranko (GAS) v Celju združila v novo stranko Konkretno po imenu.

Kot nam je povedal omenjeni vir v Bruslju: "Svet ALDE se je konec tedna seznanil z dejstvom, da se je SMC v Sloveniji združil z manjšo stranko v novo stranko. Spričo tega se je članstvo SMC v ALDE avtomatično končalo." Svet ALDE je zasedal v Rimu minulo soboto, v svoje vrste pa je sprejel liberalno stranko Strategy Aghmashenebeli iz Gruzije ter potrdil, da je stranka Laisves partija iz Litve iz pridružene članice postala polnopravna članica ALDE.

S končanjem članstva SMC v ALDE je druga slovenska liberalna stranka, namreč Stranka Alenke Bratušek (SAB) za zdaj dosegla svoj cilj. Oktobra letos je namreč njen generalni sekretar Jernej Pavlič po salvi spornih tvitov predsednika slovenske vlade Janeza Janše sporočil, da sprožajo postopek za izključitev vladne stranke SMC iz ALDE oziroma Renew. Renew je ime liberalnih poslancev v Evropskem parlamentu, kjer predstavljajo tretjo najmočnejšo politično skupino za Evropsko ljudsko stranko ter Socialisti in demokrati. ALDE premore 69 evropskih poslancev, med katerimi sta Irena Joveva in Klemen Grošelj iz še ene slovenske liberalne stranke Liste Marjana Šarca (LMŠ), pa šest evropskih komisarjev in šest predsednikov vlad v EU.

Pavlič je napoved postopka izključitve SMC iz ALDE utemeljil z besedami: "Vrednote SMC, njeno delo, njena trdna podpora ekstremni desni vladi v Sloveniji, neodzivanje in nedistanciranje od izjav predsednika vlade, ki blati evropsko poslanko Renew Sophie in 't Veld, pokojnega predsednika ALDE Hansa van Baalna, nizozemskega premiera Marka Rutteja in vse preostale člane ALDE - tega ne moremo več nemo opazovati." Za izključitev neke stranke iz ALDE, so nam še povedali v Bruslju, je treba imeti podporo vsaj sedmih članic iz najmanj petih držav. V ALDE je sicer skupaj 70 strank, ki prihajajo iz 44 držav. Te podpore sedaj SAB ne bo treba iskati.

Medtem nam je Počivalškov svetovalec Sebastjan Jeretič povedal: "Pričakujem, da se bo Konkretno odločil za obnovitev članstva v ALDE. Stranka namreč spada v to evropsko liberalno politično družino." Glede SAB je le opomnil, da bi SAB morala za izključitev "hkrati" pridobiti podporo še drugih evropskih liberalnih strank, torej vsaj sedmih iz petih držav, "česar pa ni storila".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta