Posledice vojne v Ukrajini: Strm padec cen delnic Krke

U.Č.
24.02.2022 10:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene delnic na borzah, tudi na ljubljanski, so se danes občutno znižale.
Sasa Despot

Osrednji indeks delnic na ljubljanski borzi SBITOP je po odprtju borze upadel za osem odstotkov, najbolj je cena padla delnici ene najpomembnejših podjetij na borzi, Krke, ki se je v začetku trgovanja pocenila za več kot 15 odstotkov, nato pa je njena vrednost nekoliko porasla. Občutno se je pocenila tudi delnica Petrola, dopoldne je njena cena upadla za več kot 6 odstotkov.

Zaradi napada Rusije na Ukrajino so današnje trgovanje evropske borze začele s precejšnjimi padci osrednjih indeksov. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je upadel za dobre tri odstotke. Najbolj so po pričakovanjih upadle cene delnic ruskih podjetij, indeks podjetij na moskovski borzi MOEX Russia Index se je dopoldne pocenil za več kot 30 odstotkov.

Tečaj ruskega rublja je sprva padel za devet odstotkov v primerjavi z ameriškim dolarjem in dosegel najnižjo vrednost doslej. Za en dolar je bilo zjutraj treba odšteti 90 rubljev, nato pa se njegova vrednost nekoliko zvišala, na približno 85 rubljen za dolar.

Po drugi strani pa so se zaradi vojne močno povečale cene surovin. Cena nafte se je povišala za pet do šest odstotkov in je presegla sto dolarjev za sodček (nafta Brent), za približno pet odstotkov se je podražil tudi zemeljski plin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta